Доступність посилання

ТОП новини

У Празі чекають на Петра Порошенка і Володимира Путіна


Остання на сьогодні зустріч Порошенка і Путіна відбулася 17 жовтня в Мілані
Остання на сьогодні зустріч Порошенка і Путіна відбулася 17 жовтня в Мілані

Організатори форуму, присвяченого 70-річчю звільнення Освенцима, надіслали запрошення президентам України та Росії Петру Порошенку і Володимиру Путіну. На захід, який розпочнеться 26 січня 2015 року в Празі, мають також прибути чільні державні лідери багатьох інших країн, зокрема, США, Великої Британії та Франції.

Про це повідомив речник чеського президента Їржі Овчачек.

«Це буде нагода згадати жертви Другої світової війни, а також звільнення концентраційного табору Освенцим», – наголосив Овчачек.

Організатором акції пам’яті в Празі й Терезині є Європейський єврейський конгрес. У заяві Федерації єврейських громад у Чеській Республіці зазначається, що до Чехії запрошені «чільні представники країн-переможців у Другій світовій війні, зокрема, США, Великої Британії, Франції, Росії, України, а також Ізраїлю, країн Вишеградської групи та сусідніх країн».

В чеських політичних колах новина про можливий приїзд до Праги президента Росії викликала супепечливі реакції. Підтримав запрошення Путіна прем’єр Богуслав Соботка. «Червона армія звільнила Східну Європу з Освенцимом включно», наголосив чеський прем’єр, і «цене можна заперечувати тільки тому, щоросійський режим порушує міжнародне право щодо України».

Чеські комуністи також вітають візит Путіна. «Я це розглядаю, як ще один крок президента Мілоша Земана для підтримки думки про те, що діалог з Росією триває», – зазначив заступник голови компартії Їржі Долейш.

Натомість заступник голови правоцентристської партії «ТОР 09» Гелена Лангшадлова вважає, що в час, коли «триває окупація Криму і конфлікт в Україні,тяжко уявити собі візит Путіна до Чехії». Також депутат парламенту від опозиційної Громадянсько-демократичної партії Марек Бенда зауважив, що «запрошувати Володимира Путіна за ситуації, коли з ним навіть на засіданні G20 ніхто по суті не розмовляв, є нісенітницею».

На думку речника Їржі Овчачека,не потрібно майбутній форум «мішати з сучасними закордонними політичними подіями».

Поки що ніхто із запрошених державних лідерів не підтвердив, чи прибуде на січневий форум до Чехії.

Нацистський концентраційний табір Освенцим, більше відомий як Аушвіц (Auschwitz), знаходиться в Польщі за 60 кілометрів на захід від Кракова. 27 січня 1945 року концтабір був звільнений військом 107-їдивізії під командуванням генерал-лейтенанта Василя Петренка родом із Полтавщини. У концтаборі Освенцим протягом 1941 – 1945 років загинуло понад 1,4 мільйона людей, з яких переважнк більшість складали євреї.

З 1947 року Освенцим перетворений на музей і внесений до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

XS
SM
MD
LG