Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині селяни ініціювали благодійний внесок на ремонт дороги


На Львівщині люди самі збирають гроші і ремонтують дорогу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Львів – Найгірші дороги – на Львівщині, кажуть не лише львівські водії. Жителі області вдаються до різних протестів, але все марно. Дороги і далі не ремонтують. Врешті терпець увірвався і люди вирішили самі навести лад на дорогах.

«Прошу-перепрошую, збираємо гроші на ремонт дороги у селі Волсвин, якщо ваша ласка, то просимо зробити внесок». «Щиро дякуємо, щасливої дороги». Такими словами зустрічають і проводжають машини селяни з села Волсвин Сокальського району.

– Люди всякі є, хтось дає, а хтось – ні.

– Хтось – гривню, хтось – 50 копійок, а хтось – 20 гривень. Щось треба робити, бо так не може бути, – розповіли Галина Штибель і Марія Андрущенко, які чергують протягом дня на в ’їзді у село. У руках жінок – пакет із написом: «Шановні водії, допоможіть Волсвинській сільській раді відремонтувати дорогу».

Водій кожної другої-третьої машини відгукується на прохання. Міст до села Волсвин селяни вже відремонтували за власні кошти і благодійні пожертви водіїв. Ще місяць тому проїхати тут було неможливо.

Через село у світловий день, з 8 до 16 години, проїжджає більше 1200 машин. Спершу люди хотіли взагалі заблокувати проїзд, тоді б водіям довелося їхати в об’їзд і робити зайвих 50 кілометрів. Згодом вирішили самостійно взятись до справи. Самі здавали по 100 гривень і почали збір благодійних внесків із водіїв. Закупили будівельні матеріали і самі ремонтують дорогу.

«Хочу допомогти, щоб у селі був порядок. У нас теж є машина і ми постійно її ремонтуємо через ями. Тепер вже не треба так часто буде ремонтувати», – розповідає Марія Дубина.

«Увірвався терпець. Самі працюємо. Я на пенсії, маю час, кожен тут має, що робити» , – каже Іван Василик.

Дорогу не ремонтували останні 20 років

Дорогу через село, яка з’єднує Сокаль і Червоноград зі Львовом, не ремонтували останні 20 років. Люди не розуміють, чому у Волинській області дороги у набагато кращому стані, аніж на Львівщині. Чому у сусідів ремонтують їх, а у них – ні.

Дорога мала фінансуватись з обласного бюджету. Ми відремонтуємо 5 кілометрів дороги в селі і на під’їздах до села
Віктор Притулко

«Дорога мала фінансуватись з обласного бюджету. Ми відремонтуємо 5 кілометрів дороги в селі і на під’їздах до села. Як давати собі раду з тими дорогами в Україні? Єдиного рецепту немає для держави. Якщо хтось думає, що хтось прийде і вам зробить, той помиляється. Треба спершу закотити рукава і вже тоді шукати, просити допомоги. Чекати допомоги і нічого не робити, це вже минулось», – каже Волсвинський сільський голова Віктор Притулко.

Мешканці інших сіл Сокальського району вирішили перейняти ініціативу волсвинців. Сільський голова каже, що їхня спроба вирішити проблему є прикладом децентралізації, на яку він покладає великі сподівання. Але, звісно, якщо ця реформа буде дієвою, а не на папері. Бо окрім передання повноважень на місця, мають ще бути ресурси. Тобто за прикладом польського місцевого самоврядування, коли мешканці села чи міста визнають найважливіші для них питання – дорога, освіта, громадський порядок, комунальні проблеми.

Натомість ініціатива українських селян – відремонтувати шматок жахливої дороги за благодійні внески – привернула увагу різних контролюючих органів. Втім люди цим аж ніяк не переймаються.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG