Доступність посилання

ТОП новини

Україна не вестиме переговорів з сепаратистами на Донбасі – Яценюк


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

Київ не вестиме переговорів із сепаратистами на Донбасі. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у середу, 19 листопада, на засіданні уряду.

«Ми прямих переговорів з російськими терористами вести не будемо. Перекладаю на російську (Яценюк повторив ці слова російською мовою – ред.)», – зазначив український прем’єр.

Арсеній Яценюк вкотре звинуватив Кремль у дестабілізації ситуації на Донбасі.

«Саме Росія і Кремль зробили населення Донецька та Луганська заручниками і ведуть ситуацію до гуманітарної катастрофи. Там уже розпочалися бунти», – сказав він.

Ця заява Яценюка прозвучала після виступу міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова у нижній палаті російського парламенту, де він закликав «започаткувати стійкі контакти між Києвом та Донбасом для досягнення прийнятних домовленостей».

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. 19 вересня був підписаний меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає заборону на застосування всіх різновидів зброї і наступальних дій. Проте мінські домовленості неодноразово порушувались.

Раніше під час саміту G20 у Брісбені, який проходив 15-16 листопада, країни Заходу гостро розкритикували позицію президента Росії Володимира Путіна і вкотре закликали Росію «припинити дестабілізувати ситуацію в східній Україні», зокрема прем’єр- міністр Канади порадив Путіну «забиратися з України». Натомість президент Росії заявив, що російських військ на території України немає.

У НАТО повідомили про входження колон із російським озброєнням на територію східної України. Спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявили про військові колони без розпізнавальних знаків на території Донбасу, яку контролюють проросійські бойовики.

XS
SM
MD
LG