Доступність посилання

ТОП новини

Звернення до Конституційного суду щодо закону про люстрацію стосується лише суддів – Рада суддів


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Звернення Верховного суду України до Конституційного суду щодо конституційності положень закону «Про очищення влади» не зупиняє дію цього закону, а стосується застосування закону щодо суддів. Про це заявила голова Ради суддів Валентина Симоненко.

Вона наголосила, що подання до Конституційного суду жодним чином не стосується інших представників влади, оскільки Верховний суд може ініціювати неконституційність тільки тих законів, які стосуються суддів і судочинства, і не може ініціювати питання щодо конституційності закону, які стосуються інших гілок влади.

«З 1 грудня судді повинні подати заяви, чи потрапляють вони під дію цього закону і погоджуються на проведення перевірки. Якщо на час перевірки ці положення закону не будуть визнані неконституційними, то вони повинні бути застосовані», – зазначила вона.

Також вона зазначила, що рішення пленуму Верховного суду звернутися до Конституційного суду щодо відповідності Конституції деяких положень закону про очищення влади було «вимогою суддівського товариства».

Верховний суд України звернувся до Конституційного суду щодо відповідності Конституції окремих положень закону «Про очищення влади»

XS
SM
MD
LG