Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко в Кишиневі. Донбас не стане «другим Придністров’ям»?


У Кишиневі зустрілися президенти України, Польщі та Молдови (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

У Кишиневі зустрілися президенти України, Польщі та Молдови

Київ – «За підтримки Польщі Молдова і Україна продовжать рух до ЄС», – заявив Петро Порошенко за підсумками спільного з польським колегою Броніславом Коморовським візитом до Кишинева. Також президент України зазначив, що робить все можливе, щоб не допустити розвитку сценарію «Придністров’я» в Україні. А його молдовський колега Ніколае Тімофті у свою чергу висловив сподівання, що зараз з’явилися нові передумови для врегулювання придністровського конфлікту.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

За підсумками тристоронніх перегорів у Кишиневі лідери Молдови, України та Польщі задекларували курс на подальшу євроінтеграцію, а також наголосили, що цей курс не скерований проти інших держав. Президент Петро Порошенко подякував колегам за підтримку територіальної цілісності України та високо оцінив євроінтеграційні успіхи Молдови.

«Альтернативи європейському шляху розвитку не існує… Ми впевнені в тому, що поруч з нами до Європейського союзу буде прямувати й проєвропейська Молдова», – зазначив Петро Порошенко.

Ніколае Тімофті
Ніколае Тімофті

Натомість президент Молдови Ніколае Тімофті висловив сподівання, що тепер виникли якісно нові передумови для активізації придністровського врегулювання.

Після проголошення незалежності Молдови, в результаті збройного конфлікту виникла самопроголошена республіка Придністров’я. А цього року питання територіальної цілісності стало проблемним і для України. Причому Придністров’я, де перебувають російські війська, тепер є потенційно небезпечним для України регіоном.

Називати Донбас «другим Придністров’ям» передчасно – експерт

Експерт з українсько-молдовських відносин Наталія Белітцер зазначає, що така ситуація справді зумовила принципово інші передумови для придністровського врегулювання. За її словами, «ситуація на Донбасі унеможливлює лобістські зусилля України щодо Придністров’я, які частково пов’язані із бізнесовими інтересами, а частково – із проросійською позицією попередньої влади».

Конфлікти у Придністров’ї та на Донбасі розвиваються за схожими сценаріями. Тож, у Кишиневі президент України наголосив, що робить все можливе, щоб не допустити розвитку сценарію «Придністров’я» в Україні. На думку Наталії Белітцер, говорити про те, що Донбас став «другим Придністров’ям» наразі передчасно.

«У Придністров’ї за цей довгий період таки утворилася де-факто держава з усіма атрибутами державної влади. Включно з власною валютою. Жалюгідні намагання «ЛНР» і «ДНР» щось подібне у себе створити не витримують жодної критики», – стверджує експерт.

Також у рамках візиту президент України разом з главою молдовського уряду має відвідати місто Бєльци на півночі Молдови, де відбудеться покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку і зустріч з українською діаспорою та студентами, які навчаються на відділенні української мови і літератури Бєлцького університету, повідомляє прес-служба глави держави.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG