Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентують маловідомі документи про Голодомор


У Дніпропетровську презентують маловідомі документи про Голодомор
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

У Дніпропетровську презентують маловідомі документи про Голодомор

Виставку маловідомих архівних документів про Голодомор на Дніпропетровщині 1929–1933 років відкрили у державному архіві області у четвер, 20 листопада.

На ній демонструють близько сотні кольорових фотокопій маловідомих архівних документів, газетні статті, плакати, фотографії із фондів державного архіву Дніпропетровської області, що відтворюють події 80-річної давнини: насильницьку суцільну колективізацію, розкуркулення, примусове вивезення за межі України родин так званих куркулів. Чимало документів широкому загалу показують вперше.

На стендах виставки представлені документи про проведення колективізації на Дніпропетровщині, директиви вищих органів влади про посилення репресій при виконанні планів хлібозаготівлі, занесення сіл і колгоспів на так звані «чорні дошки», що супроводжувалося конфіскацією майна.

Окрема увага на виставці приділена матеріалам «оріхівської справи». У грудні 1932 року керівництво Оріхівського району (тоді Дніпропетровська, а нині Запорізька область) звинуватили в саботажі хлібозаготівель і засудили до великих термінів ув’язнення. Сталін, за словами істориків, особисто наказав надати цьому процесові значного розголосу, щоб залякати на його прикладі місцеву партійну еліту.

За даними дослідників, найбільша цифра зареєстрованих в Україні смертей від голоду під час Голодомору 1932-33 років припадає саме на Дніпропетровську область – тільки за офіційними даними, це понад 65,4 тисяч людей. Однак фахівці вважають, що справжня кількість значно більша.

«ЗАГСи не записували всіх померлих, дітей до одного року взагалі не фіксували, дуже багато загиблих не ідентифіковано, вони перебувають у братських могилах. Реальна цифра загиблих в області, за нашими неповними підрахунками, може становити до 800 тисяч осіб. Приміром, у Павлоградському районі смертність 1933 року зросла у 7 разів, у цілому у Дніпропетровській області – утричі», – сказала Радіо Свобода керівник Державного архіву Дніпропетровської області Ніна Кіструська.

У передостанню суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодоморів, у результаті яких померли мільйони людей.

XS
SM
MD
LG