Доступність посилання

ТОП новини

Майдан-3 навіть найближчим часом можливий – експерти


Як виглядав Майдан Незалежності протягом 2014 року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Київ – 21 листопада, у річницю Євромайдану, в Україні відзначають День гідності та свободи. За ці 12 місяців основні цілі Майдану досягнуті, говорять політологи. Водночас учасники Революції гідності запевняють: Майдан триває, його вимоги не виконані, а боротьба не закінчилася.

Найбільше від Майдану виграв український народ та тогочасна опозиція. яка зараз прийшла до влади. Водночас, Майдан-3 таки можливий – і навіть найближчим часом. Так вважає більшість експертів, опитаних Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», розповіла його директор Ірина Бекешкіна.

Більшість експертів вважає, що основні цілі революції були досягнуті. Водночас на Донбасі більше 70% вважають, що Майдан це був державний переворот
Ірина Бекешкіна

«Більшість експертів вважає, що основні цілі революції були досягнуті, а саме ліквідація режиму Віктора Януковича підписання Угоди з ЄС, активізація волонтерського руху. Водночас на Донбасі більше 70% вважають, що Майдан це був державний переворот, більше половини вважає, що здійснений він був за підтримки Заходу».

Майдан. Рік по тому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

За рік після Майдану українці не побороли корупцію, не встановили верховенства права і не провели повноцінної люстрації. І в цьому сенсі, революція незавершена, каже політолог Олексій Гарань. З іншого боку, вважати, що нічого не змінилося, теж не можна, впевнений він.

Мене дратує, коли йде полеміка, особливо на телебаченні, і кажуть: нічого не змінилося після Майдану. Змінилося
Олексій Гарань

«Мене дратує, коли йде полеміка, особливо на телебаченні, і кажуть: нічого не змінилося після Майдану. Змінилося. Багато що змінилося, в тому числі і те, що на центральних телеканалах ми можемо критикувати владу, як президента, так і прем’єра. Повернулася конституційна реформа, це була одна з головних і перших вимог. Ми отримали більш збалансовану систему з розподілом влади. Зцементувалася українська політична нація. Ми не бачимо дискусії, хто якою мовою розмовляє, в яку церкву ходить. Нині інші критерії: що ти зробив для України».

Водночас для активістки, ведучої Майдану та співачки Руслани Лижичко, Майдан триває і досі. За її словами, помилки Помаранчевої революції допустити неможна.

Майдан вийшов проти корупційної системи. Але в нашій країні продовжують існування феодали
Руслана Лижичко

«Про нинішню систему можна сказати – і крадуть, і брешуть. Нічого і ніхто ще не поламав, ми повинні розхитувати цю стару систему. Майдан вийшов проти корупційної системи. Але в нашій країні продовжують існування феодали. Ці царьки думають що корупційні системи збудовані довкола них, працюватимуть далі. Ні! Для всіх феодалів Майдан – це «шухер», це кінець вашого існування в Україні! Дивуюся, що олігархічні клани не зробили висновків», – сказала Руслана.

За рік від початку Революції гідності Україна змінилася кардинально, впевнені політологи. Анексований Крим, окупований Донбас. Починаючи з лютого, загибель людей – спочатку від рук силовиків, тепер – бойовиків та російських військових. Водночас, у кримінальній справі з розслідування масового вбивства на Майдані в лютому покараних досі немає.

21 листопада в Києві заплановане покладання квітів до пам’ятника Небесній сотні, фотовиставки, автопробіг і благодійні акції. Також має відбутися хода самооборони Майдану. Народне віче на площі Незалежності почнеться о 18.00.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG