Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську річницю Євромайдану відзначають виставкою живопису


Валерій Сосна, дніпропетровський художник і його роботи, присвячені Майдану
Валерій Сосна, дніпропетровський художник і його роботи, присвячені Майдану

З нагоди річниці Євромайдану та до Дня гідності та свободи у Дніпропетровську у п’ятницю, 21 листопада, відкрили виставку художника Валерія Сосни «Знаки часу». Експозиція картин, присвячених Майдану, розгорнута у Музеї українського живопису.

За словами самого 54-річного автора, однією з найбільш знакових на виставці є робота «Прапор гідності» – 6 метрове полотно, яке зображує Державний прапор України в динаміці.

Як розповів Радіо Свобода художник, на створення цієї картини він витратив майже рік – вона мала являти собою багатофігурну композицію на тему українського сьогодення, однак в останні дні перед виставкою художник змінив задум і «записав» той живописний шар новим – синьо-жовтими кольорами прапора. Тепер первісну композицію можна побачити тільки в світлі інфрачервоних променів.

«Під верхнім шаром – більше ста фігур. Я писав цю картину як драму, драму про сучасне України. Але я вирішив завершити цю картину ось так – перейшов від ілюстративного зображення до символічного. Певно, тому, що час, в який ми живемо, повний символів. Цей прапор – це сподівання, що все буде добре: буде і синє небо над нашою країною і житниця наша буде плодоносити теплим добром», – сказав Валерій Сосна.

Також на виставці представлені картини художника, написані, як він сам зазначає, у символічному напрямку: за допомогою ліній та світлових плям Сосна створює образи людей, які виборюють свободу.

Крім того, у музеї демонструють роботи художника, написані три-чотири роки тому, у передчутті подій Євромайдану. Всі вони абстрактні, але кожна по-своєму відображає те, що відбувалось в Україні впродовж останнього року, зазначають мистецтвознавці.

Виставка, присвячена Євромайдану у Харкові, 21 листопада
Виставка, присвячена Євромайдану у Харкові, 21 листопада

У п’ятницю, 21 листопада, Україна відзначає День гідності і свободи. У період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули більш як сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG