Доступність посилання

ТОП новини

Голодомору передували сотні повстань проти режиму − історик


Музей Голодомору, Київ, 19 листопада 2014 року
Музей Голодомору, Київ, 19 листопада 2014 року

Українці чинили запеклий спротив сталінському режиму, який проводив у 1932-33 роках Голодомор. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал. Він зазначив, що за перші сім місяців 1932 року відбулися сотні озброєних виступів українських селян. Цієї суботи в Україні проводять заходи з нагоди 81-х роковин Голодомору. І, зокрема, вшановують пам’ять тих, хто намагався протистояти геноциду.

«Селяни чинили спротив і цей спротив часом сягав фантастичних обсягів. Я колись писав про такого діяча, Всеволода Балицького, він багато років очолював ГПУ, Державне політичне управління в Радянській Україні. Його репресували в 1937 році, а до цього він працював в Україні. І в 1930-му році він особисто очолив спеціальний загін, який їздив на придушення повстань. І збереглися його доповідні у Москву, в Кремль – це абсолютно унікальні документи, він описує, що відбувається: він пише про те, що риють окопи, що по селах повитягували ту зброю, що з часів громадянської війни лежала. Повстанці! Що села об’єднуються і викидають антирадянські, антикомуністичні, антибільшовицькі гасла», – розповів Юрій Шаповал.

Водночас історик спростовував твердження деяких комуністів, що 1932 року Україна нібито переживала посуху і саме це спричинило тоді голод. За словами Юрія Шаповала, ще наприкінці вісімдесятих років, коли з’явилася можливість досліджувати Голодомор, підняли записи в Гідрометцентрі колишнього СРСР про погоду 1932 року. І виявилося, що ніяких катаклізмів, ніякого неврожаю, ніяких об’єктивних, видимих причин Голодомору не було. Посилання на посуху – «абсолютний блеф, все це було породжено системою», – наголосив Юрій Шаповал. Загалом від Голодомору в Україні померли 5 мільйонів осіб, констатував він.

«Українці чинили запеклий опір тим, хто чинив Голодомор у 1932-33 роках» – історик Шаповал
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:27:53 0:00

XS
SM
MD
LG