Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відкрили мечеть, на яку кримські татари чекали понад 20 років


Нова мечеть у Білогорському районі Криму
Нова мечеть у Білогорському районі Криму

В селі Новожилівка Білогірського району Криму відкрили мечеть, на яку місцеві жителі чекали понад 20 років, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

Це єдина мечеть на три села, що відносяться до Новожилівської сільської ради.

Культова споруда побудовано зусиллями місцевої мусульманської громади та підприємців за сприяння культурного центру «Альраїд» і Духовного управління мусульман Криму.

Багато людей старшого віку не дожили до відкриття мечеті. Хоча саме її будівництво тривало півроку – починаючи з 15 квітня.

За інформацією місцевого імама Сервера Османова, у селі проживають близько 200 кримськотатарських сімей.

«Цю землю, 30 соток, під будівництво мечеті нам виділила сільська рада ще в 90-і роки. Як знайшли спонсорів і зібрали гроші на матеріали, ми відразу взялися за роботу», – розповів він.

Кримськотатарський народ є корінним народом України, що було законодавчо закріплено в заяві Верховної Ради від 20 березня 2014 року. Вона містить гарантії дотримання прав цього народу в Україні.

За даними, які навів лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, станом на вересень 2014 року внаслідок російської окупації Криму півострів залишили близько 7-8 тисяч кримських татар з близько 250 тисяч, які там проживали до того.

XS
SM
MD
LG