Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: між сторонами на Сході України нема порозуміння щодо лінії контакту


Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співпраці в Європі, що працює в Україні, повідомила в неділю про відсутність взаємної згоди щодо визначення лінії контакту між сторонами конфлікту на Сході України.

Як мовиться в повідомленні, про це заявив спостерігачам місії у п’ятницю представник Генерального штабу Збройних сил України у штаб-квартирі Спільного центру контролю і координації в Дебальцевому на Донбасі. За словами цього чільного офіцера українського Генштабу, він не може підписати змінену версію первісного документа про лінію розмежування сил через цю відсутність взаємної згоди щодо неї між сторонами. На думку офіцера, питання мають вирішити на політичному рівні.

Як повідомили в ОБСЄ, станом на п’ятницю в цьому штабі Спільного центру представники Генеральних штабів Збройних сил України і Росії, а також сепаратисти з угруповань «ДНР» і «ЛНР» працювали над змінами до плану, який був спершу узгоджений понад тиждень тому, 13 листопада.

Тоді в ОБСЄ повідомляли, що той проект документа, який підписали голови центру від України і Росії, передбачав три фази розведення сил: першою, на яку відведено два дні, мало стати припинення вогню; другою – відведення важких озброєнь, на яке пропонували п’ять днів; і останньою фазою мало стати розведення протягом 21 дня сил сторін на лінії контакту, передбаченій Мінським меморандумом. Відтак цей план почали обговорювати з представниками сепаратистів. Сепаратисти ж багато разів заявляли, що хочуть узяти собі під контроль більшу територію, ніж вони захопили дотепер.

XS
SM
MD
LG