Доступність посилання

ТОП новини

Над містом у Чехії замайорів прапор України


Невелике чеське місто Черношіце вивісило на мерії прапор України на знак підтримки незалежності, територіальної цілісності й демократії України.

«Я вважаю дуже важливим, щоб Чехія знову повернулась до того, що боротьба за свободу і права людини є першорядним пріоритетом», – наголосив мер міста Черношіце Філіп Коржінек.

Як повідомляють чеські ЗМІ, рішення вивісити на мерії український прапор члени міської ради ухвалили, щоб відзначити першу річницю Майдану в Україні, і з нагоди 25-ліття демократичної Оксамитової революції в Чехословаччині.

При цьому члени міської ради Черношіц зазначили, що нинішня закордонна політика Росії «активно загрожує не тільки цілісності теренів України, але її існуванню як незалежної держави».

Вивісивши прапор України над мерією, жителі міста також прагнули висловити свою незгоду із висловлюваннями президента Чехії Мілоша Земана щодо української кризи. Вони закликали також інші чеські міста приєднатись до їхньої ініціативи.

Прапор України над мерією чеського міста Черношіце майорітиме, за рішенням міськради, протягом місяця.

Невелике місто Черношіце розташоване за 18 кілометрів на південний захід від Праги і має давні українські традиції. В міжвоєнний період у 1919–1939 роках у Чергошіцях жили, зокрема, відомий поет Олександр Олесь, письменник Спиридон Черкасенко, молодша сестра Лесі Українки Оксана Косач-Шимановська, у місті також працював сиротинець для українських дітей.

  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG