Доступність посилання

ТОП новини

Віддати Донбас – означає згодом віддати Слобожанщину і всю Україну – луганський журналіст


Українські військовослужбовці у зоні АТО. Вересень 2014 року. Ілюстраційне фото
Українські військовослужбовці у зоні АТО. Вересень 2014 року. Ілюстраційне фото

Віддати Донбас – означає, що політика геноциду проти українців, розпочата Радянським Союзом, і та, яку продовжує нинішня російська влада, перемогла, вважає Валентин Торба, луганський журналіст, лауреат премії «За громадянську позицію в галузі публіцистики» імені Джеймса Мейса, яку щороку вручає газета «День». Публіцист, фотограф і оператор, закоханий у красу, історію та людей свого краю, призер запорізького Фестивалю Вітчизняного кіно «За кращу операторську роботу» за фільм «Лагідна сватівська спека», нині не може повернутися у рідне місто, захоплене бойовиками.

– Що відчуває людина, яка опинилася найближче за всю новітню історію до умов геноциду, коли нищиться все українське і самі носії українськості?

– Голодомор торкнувся моєї сім’ї, і як по лінії батька, так і по лінії матері. Це було не так давно насправді. Моя бабця, мій дід усе пам’ятали, поки були живі. Я навіть робив запис їхніх спогадів, як це все відбулося. Це був дійсно геноцид. І мій дід до останнього казав, що це був штучний голод. Тобто це було цілеспрямоване винищення українців.

Зараз ми маємо повторення геноциду українців. На це розраховані дії Росії, путінська агресія проти України

Зараз ми маємо повторення геноциду українців. Тільки вже не голодом, але все одно фізичне винищення та винищення нашої національної пам’яті. Бо українця ліквідовують за його розмову українською мовою. Або за його погляди, або за його ототожнення з Україною. Або просто роблять так, щоб люди перестали називати себе українцями. І забули, хто вони є. І на це розрахована російська пропаганда. На це розраховані російські дії, на це розраховані дії Росії, путінська агресія проти України.

– У суспільстві відкрито дискутується питання про те, наскільки Донбас, після того, що з ним сталося за радянських часів – винищення голодом, винищення української інтелігенції, завезення туди російського населення, – що внаслідок цього всього він перестав бути українським і відповідно, за нього не потрібно боротися. Що Ви про це думаєте?

Це саме те, чого хоче Путін. Він недавно сказав на прес-конференції, що українці – це народ, який не знає своєї батьківщини. Але українці – це народ, який якраз знає свою батьківщину. Але він пробовтався в тому, що він хоче зробити так, щоб ми забули, де є наша батьківщина, щоб українець забув, що його батьківщина – це в тому числі і Донбас. Щоб українець забув, що і Крим – це його територія. Це намагається зробити Путін.

Росія до того зробила так, що ми забули про Кубань, про землі Воронежа, про Білгородські землі

Так само, як Росія до того зробила так, що ми забули про Кубань, про землі Воронежа, про Білгородські землі. Ми вже ж забули. Почитайте «Щоденники» Довженка, як він розповідав, як їздив по землях Воронежа і зустрічав українців, які називали себе «хохлами», а зараз я переконаний, що їхні нащадки вже вважають себе не «хохлами», а росіянами. Ось що намагається зробити Путін з нами, в тому числі, і з українцями зі сходу України, в тому числі і зі Слобожанщини. Тому що, якщо втратимо Донбас, згодом втратимо і Слобожанщину, згодом втратимо і себе як державу.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG