Доступність посилання

ТОП новини

Грузія просить скликати Раду безпеки ООН щодо Абхазії


Президент Росії Володимир Путін (п) і лідер сепаратистського регіону Абхазії Рауль Хаджимба у Сочі, 24 листопада 2014 року
Президент Росії Володимир Путін (п) і лідер сепаратистського регіону Абхазії Рауль Хаджимба у Сочі, 24 листопада 2014 року

Офіційний Тбілісі вимагає скликати засідання Ради безпеки ООН з приводу договору «Про союзництво і стратегічне партнерство» між Росією і сепаратистським регіоном Грузії Абхазією, заявила міністр закордонних справ Грузії Тамара Беручашвілі.

Відповідний документ вже направлений в штаб-квартиру Організації Об’єднаних Націй. Чи відбудеться таке засідання і коли, поки що невідомо. МЗС Грузії не повідомляє про реакцію ООН і західних партнерів.

Грузинська влада також наполягають на терміновому розгляді цього питання в ОБСЄ і НАТО, повідомляє кореспондент Радіо Свобода з Тбілісі.

Раніше президент, прем’єр-міністр і більшість політичних лідерів Грузії засудили підписання нового рамкового договору між Росією і Абхазією, назвавши документ «спробою анексії споконвічно грузинської території».

ЄС, США і НАТО також розкритикували російсько-абхазький договір.

Держдепартамент США заявив, що не визнає такої угоди. «Позиція Сполучених Штатів з Абхазії і Південної Осетії залишається ясною: ці регіони є невід’ємною частиною Грузії, і ми продовжуємо підтримувати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність Грузії», – йдеться в заяві.

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ наголосив, що угода не сприятиме мирному врегулюванню ситуації в регіоні. А керівник закордонної політики ЄС Федеріка Моґеріні заявила, що договір порушує суверенітет і територіальну цілісність Грузії.

У понеділок, 24 листопада, Росія і сепаратистський регіон Грузії Абхазія підписали 10-річний договір «про союзництво і стратегічне партнерство», який передбачає створення об’єднаних збройних сил. Підписання відбулося у Сочі, куди на запрошення російського президента Володимира Путіна приїхав лідер сепаратистського регіону Рауль Хаджимба.

XS
SM
MD
LG