Доступність посилання

ТОП новини

Чи бути на Донбасі православному халіфату? (Огляд преси)


Звичайній людині з адекватним сприйняттям дійсності важко збагнути до кінця те, що відбувається на сході України, переконує газета «День». Гібридна війна, російські інтервенти, найманці, місцеві бандити, якісь казакі з папахами, мародерство і екзекуції на тлі «виховання» жінок. Виявляється, як зазначає газета, і в Україні можливий п’яний імперський православний халіфат з експропріаціями, смертями та гастролями Кобзона. Але найстрашніше те, що вже зараз за останні півроку на Донбасі сформоване нове покоління тих, хто ненавидить Україну і сприймає українців ворогами. Російська пропаганда, користуючись повною інформаційною ізоляцією регіону, блискуче впоралась зі своїми завданнями. Кремлівські ЗМІ легко пояснять і дітям, і їхнім батькам, чому так погано живеться. Про те, як можна змінити ситуацію, йдеться в статті «Про роботу на випередження».

Завтра депутати Верховної Ради VIII скликання вперше зберуться на засідання. Подій і завдань в перший робочий день у слуг народу безліч: вони повинні підписати коаліційну угоду, вибрати місця в сесійній залі і визначитися з кандидатами на пости в Кабміні і парламентських комітетах. Газета «Сегодня» з'ясувала, чим перше засідання нинішньої Ради відрізнятиметься від попередніх і хто претендує на керівні посади в парламенті та Кабміні. Зокрема, видання інформує, що вперше з порушенням регламенту нинішню Раду відкриватиме не найстарший депутат, яким є Юхим Звягільський, а поки що нинішній спікер Олександр Турчинов. Звягільського позбавили почесної місії через те, що він голосував за закони 16 січня. Найбагатшим депутатом став бізнесмен Вадим Новінський, а найбіднішим – козак Михайло Гаврилюк.

Розглядатимуть депутати і питання про скасування депутатської недоторканності. Як нагадує газета «Україна молода», за всі роки незалежності тему про позбавлення депутатів фактичного «мандату на безкарність» порушували не раз. Однак жодних зрушень у цій сфері досі не відбулося. Адже ухвалити відповідне рішення повинна сама Верховна Рада, а кількість тих, кому недоторканність бажана й навіть конче необхідна, у ній завжди перевищувала чисельність «сміливців», готових бути перед законом на рівних зі звичайними громадянами. Окрім того, у знятті депутатської недоторканності залишався ще один небезпечний момент: представники опозиції завжди побоювалися, що влада через корумповані суди почне розправлятися з ними, фабрикуючи кримінальні справи й засаджуючи за ґрати «неугодних». Єдиним запобіжником у такому випадку виступала саме недоторканність... Про те, які шанси її скасувати у нинішньої Верховної Ради, йдеться у статті «Доторкнутися до депутата».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG