Доступність посилання

ТОП новини

В уряді Чехії відкидають заяви Земана про «фінляндизацію України»


Лубомір Заоралек
Лубомір Заоралек

Міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек заявив у вівторок, що Чехія не мала б вказувати Україні, яке майбутнє їй собі обирати.

Так він відреагував на прес-конференції у Празі на заяву президента Чехії Мілоша Земана, що Україна не мала б стати членом НАТО, мала б залишитися нейтральною і зазнати фінляндизації – під цим словом зазвичай розуміють відмову країни від частини суверенітету на користь сильного сусіда задля того, щоб той не позбавив її всього суверенітету.

На цій же прес-конференції міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус, який перебував у Чехії з візитом, висловив сподівання, що вже минули часи, коли одні країни вказували іншим, що робити, повідомляє чеське агентство ЧТК.

За повідомленням, саме Україна була однією з головних тем розмови голів дипломатії двох країн.

Крім того, повідомляє також агентство, позицію чеського президента щодо України відкинув і віце-прем’єр-міністр і міністр фінансів Чехії Андрей Бабіш.

Раніше у вівторок президент Чехії Мілош Земан, перебуваючи з візитом у Казахстані, повторив позицію Росії щодо невступу України до НАТО і висловився за фінляндизацію Києва.

Це вже далеко не перший випадок, коли Мілош Земан на посаді президента Чехії, члена ЄС і НАТО, виступає з заявами, що відповідають лінії Кремля чи наближаються до неї. Найгучнішою стала його заява на російському телебаченні, що «в Україні просто громадянська війна», і тому не потрібно займатися «якимись думками про підтримку, зокрема, економічну підтримку України» за цих умов.

У відповідь на ті слова президента голова МЗС Чехії Лубомір Заоралек уже нагадував, що в його країні за зовнішню політику держави відповідає уряд, а президент зобов’язаний офіційно її дотримуватися.

XS
SM
MD
LG