Доступність посилання

ТОП новини

Потік переселенців з Донбасу на Дніпропетровщину сягнув 60 тисяч людей


Кількість вимушених переселенців з Донбасу до сусідньої Дніпропетровської області сягнула 60 тисяч людей, повідомив Радіо Свобода керівник Дніпропетровського координаційного центру з допомоги переселенцям «Допомога Дніпра» Владислав Макаров.

За його даними, наразі щодня за допомогою до центру звертається близько 200 переселенців з Донбасу, близько ста з них – новоприбулі. Волонтери намагаються допомогти їм з місцями для тимчасового проживання, а також надати юридичну, психологічну і матеріальну допомогу.

Як розповіла координатор центру «Допомога Дніпра» Людмила Хапатько, волонтери видають вимушеним переселенцям теплий одяг і ковдри, а з продуктами харчування, миючими засобами, іграшками та одягом для дітей – проблеми.

«Ми дуже потребуємо памперсів ходових розмірів – від 3 до 5, іграшок – для дівчаток і хлопчиків, миючих засобів, прального порошку. З дитячим харчуванням для діток від 0 до півроку – взагалі катастрофа, нічого немає. Зараз зима, люди гріють собі воду помитись – у нас немає мисок, тазиків. Напевно, у дніпропетровців, які приносили нам гуманітарну допомогу, вичерпались можливості. З теплим одягом і ковдрами проблем поки немає. Харчі – завжди актуально. Якщо є можливість допомогти нам продуктами тривалого зберігання – крупами, олією тощо – теж будемо раді. Зараз спонсори надають переселенцям разовий сертифікат на 50 гривень на придбання продуктів, але цього дуже мало», – розповіла Людмила Хапатько.

У жовтні, за офіційними даними, на території Дніпропетровської області було зафіксовано 43 тисячі переселенців з зони АТО. Однак волонтери зазначали, що насправді їх значно більше, адже не всі переселенці реєструються в органах соціального захисту.

26 листопада Міжвідомчий координаційний штаб з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщаються з районів проведення АТО, оприлюднив дані про те, що у зв’язку із загостренням ситуації в Донецькій і Луганській областях і погіршенням погодних умов потік тимчасових переселенців із зони АТО збільшився в 11 разів. Зокрема, найбільша кількість звернень за останню добу зафіксовано в Донецькому (2628), Запорізькому (1042), Харківському (925) і Дніпропетровському (537) регіональних штабах.

XS
SM
MD
LG