Доступність посилання

ТОП новини

«Україна після Майдану є іншою, але депутати в ній – ті ж самі»


Київ – Новообрана Верховна Рада не пропрацює всю свою каденцію, прогнозують деякі експерти, коментуючи старт роботи парламенту. Найвищий законодавчий орган України збереться 27 листопада на своє перше засідання. Не виключена та поведінка депутатів, яка виявилася ще після першого Майдану – інтриги і чвари зі сподіванням, що цього разу відсутність змін спише війна. Водночас фахівці констатують, що реформаторський потенціал у нової Ради є чималий, адже склад парламенту оновився більш, ніж наполовину.

Уже цього дня, на своєму першому засіданні Верховна Рада має обрати керівництво парламенту, оформити створення парламентської коаліції та внести кандидатуру нового прем'єра від «Народного фронту». Про це заявив голова підготовчої депутатської групи з підготовки першої сесії новообраного парламенту Володимир Гройсман. Не виключено, що саме пан Гройсман стане спікером нової Ради.

Арсеній Яценюк є кандидатурою президента Порошенка на посаду глави уряду. Загалом правлячу коаліцію у новій Верховній Раді мають сформувати понад три сотні обранців (під текстом коаліційної угоди свої підписи поставили «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Об'єднання Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка та Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»). Уперше за понад 23 роки незалежності України, вперше за вісім скликань парламентів у Раді буде демократична конституційна більшість, наголошують підписанти коаліційної угоди.

Водночас, незважаючи на «перемир’я», проти України продовжують вести війну. І новообрані депутати усвідомлюють, що часу на розкачку немає. У цьому запевнив в ефірі Радіо Свобода парламентар від партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Сергій Власенко. Як стверджував Сергій Власенко, українське суспільство очікує від новообраного парламенту, від новосформованого уряду жорстких і рішучих кроків, щоб все-таки провести реформи. А війна не спише тупцювання на місці й помилки.

Можна написати гарний закон, скласти наприкінці неправильно речення – цей закон навіть теоретично може не запрацювати
Сергій Власенко

«Я переконаний у тому, що сформована більшість ухвалюватиме всі необхідні закони, щоб держава запрацювала. Єдине, від чого я хотів би застерегти. Я розумію, що я зараз скажу, може, якусь не дуже популярну річ, але законотворча робота – це точно наука. Незважаючи на те, що це гуманітарна, але це точна наука. І тут від коми деколи або навіть від літери залежить дуже і дуже багато. Можна написати гарний закон, скласти наприкінці неправильно речення – цей закон навіть теоретично може не запрацювати. Тому я за те, щоб ми робили це швидко, не гаючи часу, але дуже фахово і професійно», – закликав Сергій Власенко.

«Рада стикнеться із шаленим опором не тільки виразної контрреволюційної опозиції»

Новообрана Верховна Рада за своїм реформаторським потенціалом буде вищою за попередній парламент України сьомого скликання, констатував у коментарі Радіо Свобода соціопсихолог Олег Покальчук. Але це є заслугою передусім не самих депутатів, а саме тим викликів, що постали перед державою. Загалом Україна після Майдану є іншою, але політики в ній – ті ж самі. Українську політичну вдачу швидко змінити не вдасться, констатує соціопсихолог. Він прогнозує, що доведеться спостерігати старі тренди, прояви старої поведінки – при цьому згадається ситуація 2005 року, коли був президентом Віктор Ющенко. Хоча зараз становище є драматичнішим. Також не варто недооцінювати бюрократичний апарат, який розрісся при президентові Януковичу і не збирається так просто скорочуватися.

Рада стикнеться з величезним опором та інерцією тих низових чиновників, які зрештою відчують, що їм доведеться поступитися своїми місцями
Олег Покальчук

«Рада стикнеться (незалежно від ухвалених нею рішень) із шаленим опором не тільки якоїсь виразної контрреволюційної опозиції, а й з величезним опором та інерцією тих низових чиновників, які зрештою відчують, що їм доведеться поступитися своїми місцями. Поступитися не тільки персонально, просто ці місця будуть непотрібні», – сказав Олег Покальчук.

«Життя цього парламенту не буде довгим»

Зі свого боку, політтехнолог Тарас Березовець зауважив Радіо Свобода, що новообрана Верховна Рада не пропрацює всю свою каденцію. Причиною цьому є і об’єктивні обставини, і суб’єктивні (зокрема, комбати і ті, хто голосував руками за «диктаторські закони» 16 січня цього року, навряд чи дійдуть консенсусу).

Життя цього парламенту не буде довгим. Дасться взнаки і війна, і економічна криза. Але насамперед – наявність діаметрально протилежних політиків
Тарас Березовець

«Я переконаний, що життя цього парламенту не буде довгим. Дасться взнаки і війна, і економічна криза. Але насамперед – наявність діаметрально протилежних політиків – передусім, «Опозиційного блоку» з одного боку і з іншого боку – представників батальйонів, громадських активістів. Очевидно, що напруження, присутнє в роботі цього парламенту, не дозволить їм допрацювати до кінця каденції», – прогнозує Тарас Березовець.

Водночас Тарас Березовець вбачає і позитиви у Раді восьмого скликання. Передусім, це – найбільш оновлений парламент за всі роки незалежності. За підрахунками експерта, найвищий законодавчий орган оновився більш, ніж наполовину – 56 відсотків парламентарів стануть депутатами-дебютантами.

З минулого складу до Верховної Ради переобралися понад півтори сотні депутатів. Також до нового парламенту пройшли понад 60 депутатів, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня цього року.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG