Доступність посилання

ТОП новини

Авіасуперечка: турбота про внутрішні рейси чи спроба монополізації?


Фрагмент картини Тамари Гержан «Перейти межу»
Фрагмент картини Тамари Гержан «Перейти межу»

Київ – Авіакомпанія «Wizz Аir Україна», яка здійснює дешеві перельоти, залишається на українському ринку. Відповідну заяву авіаперевізник поширив після переговорів із Мінінфраструктури та Державіаслужбою, яка нещодавно запровадила нові правила видачі призначень на авіамаршрути. Ініціатори запровадження нових правил запевняють, що вони спрямовані на розвиток внутрішніх авіаперевезень, натомість найбільший бюджетний авіаперевізник та окремі експерти вважають, що нововведення скеровані радше на монополізацію ринку авіаперевезень.

Фінансовий аналітик Олексій Капустинський здійснює близько десяти авіаподорожей на рік. Перевагу віддає дешевим авіалініям – лоукостам, адже до падіння курсу гривні вони були дешевшими в рази від звичайних авіаперевізників, а тепер відсотків на 35-40%.

Ціни, які пропонує МАУ, у більшості випадків вищі за ті, які пропонують європейські звичайні перевізники, не кажучи вже про лоукости
Олексій Капустинський

«Головне – це все ж таки цінова політика. Вона досить гнучка і передбачувана, якщо ти регулярно користуєшся цими послугами. Взагалі-то, якщо порівнювати ціни українського національного перевізника – Міжнародних авіаліній України, то ціни, які пропонує МАУ, у більшості випадків вищі за ті, які пропонують європейські звичайні перевізники, не кажучи вже про лоукости», – розповідає Олексій Капустинський.

Для чого переписували правила?

Дешевий перевізник «Wizz Аir Україна» припав до смаку багатьом в Україні – минулого року його послугами скористалося близько мільйона пасажирів. Між тим, запроваджені Державіваслужбою нові правила видачі призначень на маршрути лоукост-перевізник «Wizz Аir Україна» зустрів дуже критично. Компанія заявила що може залишити український ринок і зазначила що запровадження нового порядку призведе до зменшення кількості маршрутів та авіаперевізників.

Коментуючи ситуацію, колишній міністр транспорту Йосип Вінський зауважив, що зміна правил була зайвою.

«Wizz Аir» – це компанія, яка реально понизила вартість перельотів в Україні і реально працює на ринку
Йосип Вінський

«Такі речі треба робити, погоджуючи із тими компаніями, які реально працюють. Наприклад, той же «Wizz Аir» – це компанія, яка реально понизила вартість перельотів в Україні і реально працює на ринку. Я припускаю, що це зроблено в чиїхось інтересах», – зазначив колишній урядовець.

Натомість у Державіаслужбі запевняють, що нові правила враховують конкурентні переваги перевізників та відповідають угоді про єдиний авіапростір і про асоціацію з Євросоюзом.

Думки експертів, які активно дискутують на сторінках профільних видань та інтернет-ресурсів, розділилися. Одні поділяють точку зору дешевих авіаперевізників і кажуть, що нові правила мають на меті штучне зменшення конкуренції. Натомість інші зазначають, що Державіаслужба таким чином намагається стимулювати внутрішні перельоти і звертають увагу на те, що лоукост-авіаперевізник фактично відмовляється обслуговувати внутрішні рейси.

У «Wizz Аir Україна» висловлюють стурбованість тим, що «вимога виконувати внутрішні рейси не дасть можливості розширювати мережу доступних за ціною міжнародних перельотів».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG