Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС звинувачують бойовиків у тиску на місію ОБСЄ


Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

МЗС України заявляє, що обстрілами членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні бойовики намагаються тиснути на спостерігачів.

Як йдеться в заяві речника Міністерства закордонних справ Євгена Перебийноса, відомство «глибоко занепокоєне» обстрілом спостерігачів ОБСЄ в Україні 26 листопада поблизу селищ Кірове і Шуми в Донецькій області.

«Наявна інформація щодо інциденту дозволяє зробити висновок, що обстріл здійснювався з території, яка перебуває під контролем незаконних збройних формувань, що орудують в Донецькій області України. Розцінюємо це як спробу тиску з боку терористичних угрупувань «ДНР» на СММ ОБСЄ з метою змусити її припинити свою моніторингову діяльність», – йдеться в заяві.

У МЗС наголосили на «неприпустимості вчинення будь-яких дій, спрямованих на обмеження діяльності СММ ОБСЄ, яка здійснюється на основі консенсусного рішення усіх 57 держав-учасниць Організації».

«Закликаємо усі сторони, що уклали Мінські домовленості, якими передбачена важлива роль СММ ОБСЄ у врегулюванні поточної ситуації на сході України, поважати мандат СММ ОБСЄ та надавати діяльності Місії усього можливого сприяння, включно з можливістю безперешкодного пересування і здійснення моніторингової діяльності вздовж українсько-російського кордону на територіях, що тимчасово перебувають поза контролем української влади», – наголосив речник МЗС.

26 листопада місія ОБСЄ заявила про обстріл своїх спостерігачів на Донеччині близько 12:00 біля українського блок-посту поруч із селом Шуми. В ОБСЄ заявили, що спостерігачі змушені були відразу залишити місце події.

Вони не мають інформації про те, хто здійснив обстріл. В ОБСЄ повідомили лише, що спостерігачів обстріляли з південного сходу.

США засудили напад. Як заявила речниця Держдепартаменту США Джен Псакі, постріли, ймовірно, були зроблені з території, підконтрольної сепаратистам.

Село Шуми лежить на околиці Горлівки, захопленої сепаратистами. Горлівка розташована на південний схід від цього села.

XS
SM
MD
LG