Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр і Буркгальтер наполягають на виконанні Мінських домовленостей


Франк-Вальтер Штайнмаєр (Л) і Дідьє Буркгальтер (П)
Франк-Вальтер Штайнмаєр (Л) і Дідьє Буркгальтер (П)

Мінські домовленості не повинні бути знецінені. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у четвер, 27 листопада, у Берліні на спільній прес-конференції з головою МЗС Швейцарії, яка зараз головує в ОБСЄ, Дідьє Буркгальтером.

«Здається, що імпульс був дещо втрачений, саме тому наразі надзвичайно важливо не знецінити Мінських домовленостей. Це єдиний документ у якому всі сторони погодилися виконувати зобов’язання. Правильним підходом, на мою думку буде не здати цей документ історії, а наполягати, щоб певні його елементи були насправді реалізовані», – наголосив Штайнмайєр.

Дідьє Буркгальтер, своєю чергою, зазначив, що попри порушення Мінських домовленостей, після їх підписання проблем стало менше.

«Мінські домовленості, це єдина річ, яка забезпечує політичний процес. На початку Мінського протоколу і меморандуму є пункт про припинення вогню. Перемир’я порушувалося багато разів, але зараз було менше проблем, ніж перед підписанням Мінського меморандуму. Але це ніколи не було достатнім. Інші пункти Мінських домовленостей мають бути реалізовані. Це є політичним процесом і шляхом для знаходження рішення», – каже Буркгальтер.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на сході України, перший пункт якого передбачав негайне припинення вогню. 19 вересня був підписаний меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, який передбачає заборону на застосування всіх різновидів зброї і наступальних дій. Проте мінські домовленості неодноразово порушувались.

XS
SM
MD
LG