Доступність посилання

ТОП новини

Український бізнес-клуб у Чехії планує збільшити товарообіг України з Європою


Президент українського бізнес клубу Тарас Якубовський, Прага, 27 листопада 2014 року
Президент українського бізнес клубу Тарас Якубовський, Прага, 27 листопада 2014 року

Український бізнес-клуб у Чехії, мета якого – стати містком між українським та чеським бізнесом, 27 листопада урочисто відкрили у Празі. Не тільки керівники бізнес клубу, але й представники українського посольства і чеського бізнесу висловили свої надії щодо успішної праці нової інституції.

Український бізнес-клуб Чехії офіційно зареєстрували ще місяць тому. У ньому вже є близько п’яти офіційних членів (як компаній, так і юридичних осіб). Мета клубу – стати середовищем, де будуть зустрічатися представники бізнесу, а також офіційні делегації для створення нових контактів, обміну інформацією і досвідом.

За словами посла України у Чехії Бориса Зайчука, який був присутній на відкритті клубу, подібну співпрацю варто було розпочати вже давно, адже бізнес-зв’язки між Україною та Чехією мають довгу історію.

Є багато прикладів участі чеської сторони у розвитку української економіки
Борис Зайчук

Зокрема, Зайчук розповів про київський машинобудівний завод «Більшовик», який ще у 19-му столітті був заснований «двома чехами, які тоді були громадянами Австрії». «Вони побудували завод, який пізніше мав не тільки союзне, але і світове значення. Є багато прикладів участі чеської сторони у розвитку української економіки», – сказав Зайчук.

Окрім того, за словами посла, Україна також має що запропонувати Чехії. Наприклад, сьогодні Чехія отримує соняшникову олію з Австрії. Хоча, імпортувати олію з України, за словами Зайчука, було б і дешевше, і якісніше.

Слова посла підтвердилися вже на відкритті. До членів клубу звернувся місцевий бізнесмен, який займається продажем олії. Його цікавлять нові контакти в Україні.

У наші складні часи може буде прокладено міст між Сходом і Заходом. Україна та Чехія будуть тими країнами
Богдан Данилишин

Колишній міністр економіки України Богдан Данилишин на відкритті клубу також говорив про потенціал подібного Українського бізнес-клубу в Чехії, адже, за його словами, товарообіг між Україною та Чехією зростає.

«У наші складні часи може буде прокладено міст між Сходом і Заходом. Україна та Чехія будуть тими країнами, які єднатимуть схід та захід, північ та південь», – сказав він.

Посол України в Чехії Борис Зайчук (ліворуч) та екс-міністр економіки Богдан Данилишин, Прага, 27 листопада 2014 року
Посол України в Чехії Борис Зайчук (ліворуч) та екс-міністр економіки Богдан Данилишин, Прага, 27 листопада 2014 року

Президент Українського бізнес-клубу Тарас Якубовський не передбачає серйозних перешкод на шляху інституції. Підписання Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом, за його словами, зняло багато бар’єрів на шляху до українсько-чеської співпраці. Якубовський переконаний, що інституції вдасться збільшити товарообіг між Україною та Чеською Республікою і Європою загалом.

«Ми запланували деякі поїздки до Чехії українського бізнесу. Відповідно – домовляємося з представниками чеського бізнесу про зустрічі для того, щоб вони могли прямо торгувати між собою. Друге, у нас є домовленості про делегації з міста Львова, з Києва, делегації міських рад, які так само мають проекти і хотіли би залучити інвестиції з Чеської Республіки», – розповів Якубовський про плани клубу.

З оптимізмом на майбутнє Українського бізнес-клубу дивиться і президент Чеського бізнес-клубу Романа Шеда. Ця інституція запропонувала українським партнерам використовувати їх офіс у старовинному будинку в центрі Праги.

За словами Шеди, зв’язки зі сходом є для Чехії важливими, але сьогодні їх переривають і їм не вистачає місця.

«Я виросла у час, коли основним напрямком для нас був Схід. Мені шкода, що сьогодні після революції, коли прийшов капіталізм, ті зв’язки, які були доволі добрими, вони руйнуються», – сказала вона.

Романа Шеда вірить в успіх Українського бізнес-клубу хоча б через те, що, за її словами, в Чехії живе багато українців, і успішних українців.

За даними Державної служби статистики України, протягом першого півріччя цього року обсяги товарообігу між Україною і Чеською Республікою зменшилися на 8,6 відсотка порівняно з першим півріччям минулого року. Усього товарообіг склав майже 800 мільйонів доларів.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG