Доступність посилання

ТОП новини

До 5 років тюрми за зустріч Мустафи Джемілєва?


Мирна акція зустрічі національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, що відбулася 3 травня 2014 року в Армянську
Мирна акція зустрічі національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, що відбулася 3 травня 2014 року в Армянську

Сімферополь – У Криму не припиняється тиск на представників кримськотатарського народу. Вже четверо осіб затримали за участь ще кілька місяців тому в мирній акції зустрічі Мустафи Джемілєва, якому російська влада потім заборонила повернення на батьківщину. Правники визнають політичне підґрунтя у цих справах та мають намір звернутися до Європейського суду з прав людини.

Мешканця Сімферополя, водія Едема Ебулісова затримали на вулиці його міста. Причиною затримання стала участь у мирній акції зустрічі національного лідера кримських татар Мустафи Джемілєва, що відбулася ще 3 травня цього року в Армянську. За версією російських правоохоронців, під час тих подій Ебулісов нібито вдарив древком від прапора одного з поліцейських, які тоді утворили живий коридор для учасників акції.

У будинку затриманого провели обшук та знайшли кримськотатарський національний прапор, який тепер є речовим доказом у цій справі. Ебулісова звинувачують за статтею 318 Кримінального кодексу Російської Федерації «Застосування насильства до представника влади». Покарання за цією статтею – від штрафу у розмірі 200 тисяч рублів (понад чотири тисячі доларів) до 5 років позбавлення волі. Родичі затриманого перебувають у важкому емоційному стані, і відмовилися розмовляти з кореспондентом Радіо Свобода під запис.

Рішенням Київського районного суду Сімферополя затриманому обрали запобіжний захід – два місяці позбавлення волі. 44-річний Едем Ебулісов є єдиним годувальником своєї родини. В нього троє неповнолітніх дітей, дружина – домогосподарка.

«Центр протидії екстремізму» видає в Криму довідки про участь у «Правому секторі»

Уже місяць під арештом перебуває рідний брат кримськотатарського активіста Заїра Смедляєва – Таїр. Він – один із чотирьох затриманих за так званою «справою 3 травня». За словами активіста, затримання його родича відбувалося з «порушеннями всіх норм російського законодавства».

У ході засідання сторона слідства говорила про те, що начебто було здійснене опитування сусідів. За півтори доби опитали 60 осіб. Які у один голос заявили, що він не любить Росію і це є підставою підозрювати його у схильності до екстремізму
Заїр Смедляєв

«У ході засідання сторона слідства говорила про те, що начебто було здійснене опитування сусідів. За півтори доби опитали 60 осіб. Які у один голос заявили, що він не любить Росію і це є підставою підозрювати його у схильності до екстремізму», – розповідає Заїр Смедляєв.

Більше того, за його словами, так званий Центр протидії екстремізму, який зараз працює в Криму, видав довідку про те, що Таїр Смедляєв є членом «Правого сектору». Ця довідка також увійшла до судової справи. Зараз родина позбавлена можливості бачитися із арештованим та спілкується винятково через адвоката.

Смедляєв вважає таку політику тиском на кримських татар як найбільш політично активну частину населення півострова та спробою залякати їх.

Адвокати радять не спілкуватися зі спецслужбами без юристів

Адвокат Еміль Курбедінов вважає, що такі дії російських спецслужб триватимуть і надалі. На його погляд, випадків уже достатньо для звернення до Європейського суду з прав людини. А зараз адвокат вважає важливим, щоб усі мали інформацію про те, що треба робити у випадках затримання.

Даних, імені, по батькові, де людина проживає, затриманий не мусить нічого казати без адвоката
Еміль Курбедінов

«Даних, імені, по батькові, де людина проживає, затриманий не мусить нічого казати без адвоката. Якщо захисника йому не надають і не дають можливості звязатися з адвокатом, людина може посилаючись на статтю 51 Конституції не свідчити проти себе та своїх родичів», – дає поради кримський правозахисник.

Отримати коментар в Уповноваженого з прав людини в Республіці Крим Людмили Лубіної з приводу масового затримання людей кореспондентам Радіо Свобода не вдається кілька діб. Телефон її приймальні не відповідає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG