Доступність посилання

ТОП новини

Український сухий пайок. Чи смачно воякам?


Український сухий пайок – далекий від ідеалу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Український сухий пайок – далекий від ідеалу

Київ – Гречка та перловка з м’ясом, несолодке печиво, чай, кава, трохи меду, тушкована яловичина та паштет. Разом – півтора кілограми. Це офіційний одноденний сухий пайок, який держава надає воякам Збройних сил, передовсім тим, які воюють на сході України проти російських військ та найманців. Один із таких пакунків відкрили та продегустували працівники Радіо Свобода та студенти українських вишів.

Печиво дуже тверде, можна зламати зуби. Чай – найдешевший, який можна знайти в крамниці. Консерви – досить смачні, визнала більшість тих, хто скуштував. Потішила дегустаторів наявність вологих серветок. Здивувала – повна відсутність продуктів з овочів, фруктів, молока, і бодай одноразової ложки чи виделки.

Вояки із зони АТО, з якими спілкувалося Радіо Свобода, визнають, що вижити на державному сухпайку можна, але він швидко набридає, і навряд чи є корисним. Подібну думку висловлюють і дієтологи.

Зокрема лікар-дієтолог та викладач Оксана Скиталінська вказала основні недоліки такого сухого пайка.

Є жири, білки, вуглеводи, це важливо в умовах холоду. Не вистачає продуктів, багатих на вітамін С, які покращують імунітет
Оксана Скиталінська

«Є жири, білки, вуглеводи, це важливо в умовах холоду. Не вистачає продуктів, багатих на вітамін С, які покращують імунітет (найкраще – екстракт шипшини, зелений чай, або хоча б таблетовані якісні аптечні вітаміни). Бракує продуктів, багатих фітонцидами – речовинами, що мають противірусні, антибактеріальні і протизапальні властивості (це часник, цибуля, корінь імбиру, порошок куркуми). Потрібні чорний шоколад або какао – це адаптоген та антидепресант. І ще треба додати якісь кисломолочні продукти – хоча б у капсулах. Ну і ще якихось рослин – сушеної зелені, овочів, сухофруктів (родзинок, чорносливу, кураги, яблук чи вишень)», – пояснила Радіо Свобода Оксана Скиталінська.

Дефіцит калорій призводить до зниження імунітету, підвищеної схильності до простудних та вірусних захворювань та ускладнює відновлення організму
Оксана Скиталінська

Ще одна порада від дієтолога: вояки або керівники військових частин мають знати калорійність солдатського раціону. Оптимальна – 4-5 тисяч калорій на добу, як для спортсмена.

«Дефіцит калорій призводить до зниження імунітету, підвищеної схильності до простудних та вірусних захворювань та ускладнює відновлення організму (після поранень чи застуди) і збільшує термін одужання», – підсумовує Оксана Скиталінська.

Волонтери «збалансовують харчування» тоннами капусти та яблук

Про неповноцінність українського солдатського раціону у порівнянні з пайками армій розвинених держав говорить і волонтер Мирослав Гай. Окрім того, він вважає консерви у металевих банках занадто важкими для бойових умов. На три дні снайпер чи розвідник бере пакунки із 12 консервними бляшанками. Нести їх дуже важко, і часто пайків беруть менше, щоб нести більше набоїв, пояснює волонтер.

Є два типи українських пайків. Обидва годяться лише для того, щоб не померти з голоду. В іноземних пайках багато вітамінів
Мирослав Гай

«Є два типи українських пайків. Обидва годяться лише для того, щоб не померти з голоду. Але при тривалому споживанні вони не достатні для того, щоб зберегти здоров’я. У 20-му столітті вважали, що головне, аби солдат наївся. Збільшували норми хліба, а потім дивувалися, чому виникають спалахи цинги. В іноземних пайках багато вітамінів. Перший пайок, який я з’їв у зоні АТО – був американський. Це та допомога, яка реально дійшла на передову. Потім ці пайки десь поділися», – зазначає Мирослав Гай.

За словами волонтера, він з однодумцями намагається доповнити раціон вояків: сушеними овочами, свіжими яблуками, капустою та буряком. Днями у три військові частини Мирослав з колегами доправив 1200 кілограмів яблук. Волонтер закликає врахувати поради науковців щодо денної норми харчів для вояка.

Радник міністра оборони, виходець із волонтерської спільноти Давид Арахнія наголосив у коментарі Радіо Свобода, що поліпшення харчування вояків – серед пріоритетів Міноборони, і що найближчим часом виробники та склад пайків принципово зміняться.

Більшість волонтерів, які перейшли до Міноборони, опікуються вдосконаленням продовольчого забезпечення
Давид Арахнія

«Дуже багато запитань до харчування вояків. Передбачалося, що продуктова норма на день коштує 17 гривень на людину, але нині навіть передбачений Міноборони набір коштує за 35 гривень. Міністр проблему усвідомлює, і більшість волонтерів, які перейшли до Міноборони, опікуються вдосконаленням продовольчого забезпечення. З нового року починає діяти новий бюджет, ми змінимо постачальників. Але навіть до цього намагаємося змінити раціон», ­– запевняє Давід Арахнія.

Водночас, є й позитивні відгуки про українські сухі пайки. Частина вояків, зізнаються, що вони смачніші за іноземні, бо в них набагато більше м’ясних продуктів.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG