Доступність посилання

ТОП новини

У Нідерландах чекають на доставку з Харкова уламків «Боїнга-777»


Експерти ідентифікували останки 289 пасажирів малайзійського літака
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Експерти ідентифікували останки 289 пасажирів малайзійського літака

У Харкові відбулася остання в цьому році жалобна церемонія прощання і відправка до Нідерландів останків жертв авіакатастрофи малайзійського «Боїнга-777». Пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий 17 липня на висоті близько 10 тисяч метрів, коли пролітав над тією територією Донеччини, яку контролювали бойовики угруповання «ДНР». На борту авіалайнера перебували 298 осіб – громадяни європейських та азійських країн. Усі вони загинули. На сьогоднішній день нідерландським експертам вдалося ідентифікувати останки 289 пасажирів. Тепер представники цієї країни починають перевезення з Харкова до Нідерландів також уламків збитого літака.

Вагони з уламками «Боїнга»
Вагони з уламками «Боїнга»

У п’ятницю міністр безпеки та юстиції королівства Нідерландів Іво Опстельтен та голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Балута оголосили про тимчасову перерву до березня в роботі щодо пошуків останків тіл збитого малайзійського «Боїнга», тобто у відправці спецконтейнерів із людськими рештками до Нідерландів для проведення ідентифікації.

«Сьогодні ми відправили до Нідерландів шість трун. Наша робота не завершена, вона буде поновлена після 20 березня. Весь цей час ми будемо постійно на зв’язку з посольством королівства Нідерландів, що у Києві і, у випадку знаходження на місці авіакатастрофи нових частин літака або тіл, робота одразу буде поновлена з нашою допомогою», – повідомив очільник Харківщини Ігор Балута.

Ми передамо останки родичам жертв – урядовець Нідерландів

На сьогоднішній день експерти з Нідерландів ідентифікували останки 289 загиблих. Мета – ідентифікувати всіх жертв збитого Боїнга та передати родичам, зазначає міністр безпеки та юстиції цієї країни Іво Опстельтен.

«Так, ми намагаємося знайти стільки людських останків, скільки можливо. Позиція уряду: ми намагаємося поїхати туди, коли це можливо, щоб знайти останки. Потім ми доправимо останки у Нідерланди, де намагатимемося їх ідентифікувати. Ми передамо їх родичам і друзям жертв», – сказав нідерландський урядовець.

А тим часом, із Харкова з дня на день мають розпочати перевезення автофурами уламків «Боїнга-777» до Нідерландів. Від 23 листопада 12 вагонів із великими і дрібними частинами авіалайнера чекають на залізничній станції Харкова, сюди їх доправили з території, котру наразі контролюють бойовики угруповання «ДНР». Експертам вдалося зібрати 650 кубічних метрів уламків.

Відправлятимемо вантажівки у супроводі охорони та ДАІ – голова ОДА

За словами командира бойового підрозділу об’єднаної спільної міжвідомчої оперативної групи МН17 Ганса Ван Де Вена, знайдені частини малайзійського літака вирішили транспортувати автотрейлерами: оскільки «ні польські, ні німецькі залізничні компанії не виявили інтересу вирішення питання щодо транспортування уламків «Боїнга».

Вагони з уламками «Боїнга»
Вагони з уламками «Боїнга»

На відправлення всіх уламків знадобиться близько 20 великих вантажівок. Першим рейсом хочуть відправити до Нідерландів більшу частину авіакрила. За словами голови обладміністрації, в суботу розпочнеться завантаження машин, а також процедури митного оформлення. На відправку всіх трейлерів до Нідерландів знадобиться тиждень, каже Ігор Балута.

«Двадцять автомобілів – це велика автоколона, тому нами було ухвалене рішення відправляти їх поступово як тільки-но завантажуватимемо. Відправлятимемо по 4-5 вантажних машин у супроводі охорони та ДАІ», – уточнює логістику Ігор Балута.

Як розповів у Харкові командир бойового підрозділу об’єднаної спільної міжвідомчої оперативної групи МН17 Ганс Ван Де Вен, у Нідерландах в спеціальних умовах лабораторії з уламків планують відтворити авіалайнер, щоб визначити причину його катастрофи.

Ще у серпні фахівці у Нідерландах оприлюднювали попередні результати експертизи, згідно з якими, «Боїнг-777» зазнав катастрофи внаслідок влучення ззовні великої кількості об’єктів із високою енергією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG