Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті Франції обговорив визнання Палестини державою


У нижній палаті парламенту Франції у п’ятницю, 28 листопада, обговорювали резолюцію, яка закликає уряд визнати Палестину державою.

Законотворці очікують голосування за неї 2 грудня, як це запропонували представники Соціалістичної партії.

У тексті цієї резолюції міститься заклик до уряду «визнати державу Палестина задля знаходження кінцевого рішення конфлікту» між Ізраїлем та палестинцями.

Парламенти Британії, Ірландії та Іспанії вже провели подібні голосування через занепокоєння Європи повільним досягненням прогресу у мирних переговорах.

Тим часом уже визнала Палестину державою влада Швеції – першої країни, яка пішла на такий крок у статусі члена ЄС.

24 листопада генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун заявив, що нездатність міжнародного співтовариства знайти політичне вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту, є стимулом для урядів і парламентів вжити заходів щодо визнання держави Палестина.

Необхідність створення незалежної держави палестинських арабів поруч із єврейською державою визначила Генеральна асамблея ООН іще 1947 року, але вона так і не була створена. Незважаючи на це, палестинці односторонньо проголосили свою незалежну державу 1988 року. Попри фактичну відсутність такої держави, її відтоді в тій чи іншій формі визнали вже 135 держав світу. При цьому серед членів ЄС сім уже визнали Палестину раніше, але то було ще до їхнього вступу у Євросоюз. 50 держав заявили, що не визнають палестинської держави, доки в регіоні не досягнуть сталої мирної домовленості. Ізраїль, а також його союзники, в першу чергу США, наголошують, що передчасне визнання палестинської держави, якої не існує, може тільки грубо зашкодити близькосхідним мирним переговорам.

XS
SM
MD
LG