Доступність посилання

ТОП новини

Україна може стати членом НАТО – Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ не виключає, що Україна «в принципі» може стати членом Північноатлантичного альянсу. Про це він заявив в інтерв’ю російській радіостанції «Эхо Москвы».

Він наголосив, що за Гельсінським підсумковим актом будь-яка суверенна країна самостійно може вирішити, чи хоче вона бути членом того чи іншого альянсу чи організації.

«Кілька років тому Україна вирішила не вступати в жодний альянс, і я це рішення поважав. Зараз в Україні тривають дебати, є пропозиція змінити це рішення... Якщо таке рішення ухвалять, країна, яка відповідає стандартам, яка поважає базові принципи НАТО, може стати в принципі членом НАТО», – відзначив генеральний секретар альянсу.

«Жодна третя країна, яка не входить до НАТО, не може мати право вето або в будь-який спосіб впливати на рішення суверенної країни, такої, як Україна», – наголосив Єнс Столтенберґ.

Росія прагне отримати від країн Заходу гарантії неприєднання України до НАТО. Про це 18 листопада заявив речник російського лідера Путіна Дмитро Пєсков.

Україна і Захід, зокрема альянс НАТО, звинувачують Росію у втручанні у внутрішні справи незалежної країни, а саме в постачанні зброї та бойовиків на Донбас і введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG