Доступність посилання

ТОП новини

Вночі вулицями Києва проїхав президентський літак


На заслужений відпочинок. Києвом провезли літак ТУ-134, на якому літали президенти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

На заслужений відпочинок. Києвом провезли літак ТУ-134, на якому літали президенти

Літак ТУ-134 місткістю 70 пасажирів та вагою більше 12 тонн без пального, у частково розібраному вигляді транспортували минулої ночі вулицями Києва з Міжнародного аеропорту «Бориспіль» до Державного музею авіації Національного авіаційного університету. Пасажирський літак спеціального призначення належав урядовому авіазагону «Україна» і протягом 15-ти років використовувався для офіційного перевезення вищих посадовців держави.

«Кучма, Янукович, всі прем’єри були на цьому літаку. Це унікальне транспортна операція, тому що таке перевезення робили лише росіяни минулого року і тепер ми. Здійснив 16 тисяч взльотів і посадок, пролетів 20 тисяч кілометрів. Цей літак зараз везе чотири великогабаритних трейлера, а розбирали його ми з допомогою трьох кранів одночасно», – каже директор Державного музею авіації Юрій Зіатдінов.

Майбутній експонат, літак Ту-134А-3, було побудовано у 1979 році. У 1980 році авіалайнер розпочав експлуатацію на регулярних лініях «Аерофлоту» міжнародного сполучення і використовувався для перевезення гостей Олімпіади-80, яка того року відбулась у СССР. З 1993 року літак було передано до парку авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України». До складу урядового авіазагону «Україна», який обслуговує офіційні візити вищих посадовців країни, включаючи Президента, лайнер увійшов у 1997 році. За 15 років служби Ту-134А-3 неодноразово доставляв посадових осіб Уряду України до багатьох країн світу з офіційними візитами. Утім, у 2012 році літак було виведено з експлуатації як застарілий.

Окрім Ту-134, до музею авіації найближчим часом може також бути переданий один з двох колишніх «бортів №1» – літак Іл-62М, на якому здійснювали офіційні подорожі попередні чотири президенти України, серед яких і Володимир Щербицький.

XS
SM
MD
LG