Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Молдові: проросійські активісти проводять мітинг у Москві


Тисячі молдован зібралися біля посольства Молдови у Москві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

У Молдові у неділю, 30 листопада, проходять парламентські вибори, які є змаганням між проєвропейськими партіями та тими, хто виступає за зближення з Росією.

Станом на другу половину дня явка становила 39% – це 2,8 мільйона громадян.

Всього має бути обраний 101 народний депутат, повноваження яких є чинними чотири роки.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, лідерами парламентських перегонів є проєвропейські партії. Разом з тим, очевидно, що їхня перемога не буде переконливою, тож оглядачі прогнозують тривалі післявиборчі переговори у парламенті.

Тим часом тисячі молдован, які мешкають у Росії, зібралися біля посольства Молдови у Москві. Деякі демонстранти тримали прапори Росії. Учасники акції заявляють, що євроінтеграція не є доброю для їхньої країни.

«Ніхто не виступає проти Євросоюзу. Але, я думаю, що ЄС не буде добрим для нас. Може просто початися війна, як в Україні. Люди будуть вбивати один одного. Але війна нам не потрібна», – говорить громадянська Молдови Софія в інтерв’ю Reuters.

Багато людей, які прийшли під посольство Молдови скаржилися на погану організацію виборів.

На місце демонстрації прибула поліція, яка намагається тримати ситуацію під контролем.

За повідомленням Reuters, до посольства Молдови також прибув мільйонер Ренато Усатий, який у п’ятницю, 28 листопада, заявив, що відлітає до Росії, оскільки боїться, що його заарештують після того, як його партію виключили з передвиборчих перегонів.

Молдовський політик Ренато Усатий має бізнес у Росії. У Молдові він був маловідомим, допоки не очолив «Патрію» у жовтні цього року.

У четвер, 27 листопада, Апеляційний суд Молдови підтримав заборону на участь «Патрії» у виборах. Цю політичну силу звинувачують в отриманні грошей з-за кордону на ведення передвиборчої кампанії.

За соціологічними опитуваннями, «Патрія» могла б отримати на виборах від 8 до 14% голосів.

У Молдові, яка є однією із найбідніших країн у Європі, проєвропейська коаліція у парламенті існує з 2009 року.

Уряд Молдови підписав Угоду про асоціацію з ЄС, а також домігся безвізового режиму.

Разом з тим, ця країна потерпає від корупції.

Росія заборонила імпорт сільськосподарської продукції з цієї країни, що мало дуже негативні наслідки на економіку Молдови.

XS
SM
MD
LG