Доступність посилання

ТОП новини

Українців побили після акції на підтримку «ДНР» та «ЛНР» в Барселоні


Проросійська лекція у Барселоні (фото надане Христиною Грищук)
Проросійська лекція у Барселоні (фото надане Христиною Грищук)

Інформаційна війна проти України шириться за кордоном: зокрема, в іспанському місті Барселона місцеві прихильники угруповань «ДНР» та «ЛНР», визнаних в Україні терористичними, організовують мітинги, пікети та лекції, на яких називають київську владу «фашистською». Щоб протистояти пропаганді, на такі заходи приходять і українські патріоти: говорять із людьми, намагаються розвіювати міфи. Після подібної антиукраїнської лекції, іспанські «тітушки» побили українських активістів мотоциклетними касками. Іспанський суд розслідує цей випадок від жовтня, проте лише нещодавно адвокати постраждалих порадили їм поширювати в медіа відео, які зроблені у ніч нападу – раніше це могло завадити слідству. Радіо Свобода вдалось отримати записи, які надалі фігуруватимуть доказами на слуханнях справи побиття патріотів у Барселоні.

За кордоном пропагандою на користь угруповань «ДНР» та «ЛНР» часто займаються не свідки чи дослідники подій на Донбасі, а псевдоексперти та проплачені організації. Таку думку висловлює українська активістка Христина Грищук. За її словами, подібними антиукраїнськими акціями часто займаються місцеві організації, які називають себе «антифашистськими»: вони виступають проти капіталізму та Америки, підтримують маріонеткові режими. Дівчина зазначає, що спілкувалась з цими людьми у мережі та на подібних заходах і зрозуміла, що вони керуються ідеологією, подібною до тієї, що мають лідери угруповань на Донбасі. Як інструмент пропаганди прихильники цих організацій поширюють дискримінаційні, брехливі гасла, маніпулюючи інформацією та підмінюючи поняття, зазначає Христина Грищук.

За її словами, після однієї з подібних «антикапіталістих» акцій у жовтні вона потрапила під гарячу руку барселонських «тітушок». Тоді в одному з барів місцеві активісти та маргінальні експерти читали лекцію про жахіття так званої «фашистської влади Києва», розповідає Христина.

​Із відео, записаного у той день, видно, що на столі лекторів прикріплене гасло «Солідарність з антифашистським Донбасом». За їхніми спинами – екран, на якому час від часу з’являються Ігор Коломойський, Петро Порошенко, чоловіки у військовій формі, прапори угруповань «ДНР» та «ЛНР». Лектори говорять із аудиторією каталанською, розповідаючи, що вони виступають проти капіталістів та Америки, а також координують «антифашистську діяльність» в Іспанії. Спікери висловлюють свою солідарність із так званими «республіками Донбасу».

«Відповідно, компрометується український уряд, але вони не називають слово «хунта», тому що іспанською це має хороше значення (разом – ісп.)», – говорить дівчина.

Агресивні люди мотоциклетними касками побили українських патріотів

Христина розповідає, що небайдужі українці та їхні знайомі-іноземці тоді також прийшли на цю лекцію, щоб висловити свою думку. Дівчина наполягає: ніхто не мав на меті провокувати лекторів чи присутніх, лише хотіли продемонструвати абсурдність звинувачень з боку каталонських спікерів. Втім, на вулиці після лекції на них уже чекали агресивні молодики з мотоциклетними касками в руках та гаслами «ви фашисти».

«Їх точно закликали, навіть видно по самому відео. До того, як ми прийшли, один із каталонців, наш товариш, його мама – українка, прийшов першим і сказав: ми, українці, прийдемо сюди, хочемо порозмовляти, послухати, можливо, висловити свою думку. Він якби підготував його. І той одразу сказав( але, звичайно, у нас цього запису немає): «якщо ви хочете мати тут побоїще, ви його матимете», – розповідає вона.

Організації залишаються в тіні, затримують виконавців – потерпіла

Втім, говорить Христина, цього чоловіка не вдалось притягнути до суду за браком доказів, тож «ці люди діють, вони собі ці організації далі ведуть, щось роблять».

«Вони нам погрожували, і вони є організаторами, а зловили лише тих, хто бив. Ну і наша мета, щоб половили і позакривали ті організації», – говорить вона.

Дівчина розповідає, що приділила чимало часу, досліджуючи діяльність та риторику цих пропагандистських угруповань. За її словами, вони часто виступають не лише на підтримку так званих «ДНР» та «ЛНР», а й підтримують палестинський ісламістський рух «Хамас». Ці організації додає вона, позиціонують себе як «лідери антифашистської діяльності, але діють фашистськими методами»: викривлюють інформацію для пропаганди, спалюють національну символіку інших держав, залякують.

Ми не йшли туди, щоб спеціально провокувати чи дратувати – Христина Грищук

Христина згадує: хлопці, які зустріли її на виході з бару, відразу були налаштовані дуже агресивно, затисли каски в руках і почали бити людей, хоча серед проукраїнського гурту були жінки, немолоді чоловіки і навіть дитина.

«Ми не йшли туди, щоб спеціально провокувати чи дратувати. Коли ми виходили із зустрічі, на нас напали з касками. Були українці в вишиванках – їх побили. Чоловік, киянин 56-57 років навіть жодного слова не сказав, а отримав найбільше», – згадує вона.

Пан Петро – родич чоловіка, що найбільше постраждав від нападу. Він також був на лекції і розповідає, що спікери пропагують відверту брехню. Зокрема, каже він, один із доповідачів розказував, що у Києві в центрі міста висить портрет Гітлера – потрібну ілюстрацію організатори заходу зробили за допомогою фотошопу.

«Я майже ніколи на такі зустрічі не ходив, мені просто було дуже цікаво, що ж там кажуть, які можуть бути аргументи. Але подивився – аргументів ніяких. Все виткано із якихось чудотворних висловів, що там (в Україні – ред.) ­– фашизм», – говорить Петро.

Моїй сестрі вибили фалангу пальця, коли вона підняла догори руки – постраждалий

На ту лекцію, каже чоловік, він із родичами прийшов, щоб підтримати Україну і розповісти, що у його рідній країні немає фашизму. Настрої були цілком миролюбні, тож коли на виході з бару їх та однодумців перестріли агресивні молодики, сестра Петра підняла руки – намагалась продемонструвати, що вони не хочуть провокацій.

«Вона думала, що якщо вона вийде вперед, то чоловік не буде бити жінку. Але її ударили по руці дуже сильно і вивихнули одну з фаланг пальців – це перше, що вони зробили. І в цей момент я бачив, що за мною стояв чоловік моєї сестри, краєм ока я бачив каску, яка пролетіла. Коли я повернувся, то побачив, що мій шурин лежить на спині», – розповідає чоловік.

Донедавна стан його шурина був дуже важкий: чоловік тривалий час перебував у комі, куди його перевезли після інциденту. Згодом було перебування в палаті інтенсивного оздоровлення, а попереду ще тривала реабілітація.

Іспанська міліція та влада зацікавлені у розслідуванні цієї справи –Грищук

За словами Христини Грищук, місцева влада та правоохоронці відреагували миттєво. Постраждалим надали безкоштовні послуги адвоката, запропонували із супроводом довести додому і швидко взялись розслідувати справу. Трьох нападників, іспанців 26-28 років, уже затримали. Наймолодшого, що того жовтневого вечора напав на шурина пана Петра, звинувачують у спробі навмисного вбивства, а його провина посилюється дискримінацією і криками «фашисти, фашисти», що є, за іспанським законодавством, розпалюванням ідеологічних злочинів».

Звинувачуваних уже офіційно підтримала одна з радикальних організацій «Alerta solidaria». На своєму сайті вони опублікували лист на захист затриманих. Вони опираються на те, що відео-доказ є підробкою, хоча суд усе спростував це. Окрім іншого, вони висловлюють підтримку узрупованням «ДНР» та «ЛНР».

Затримані й обвинувачені у нападі хлопці натомість стверджують, що їх спровокували на агресію. Мовляв, українські активісти зумисне наражались на конфлікт. Саме відео, записане Христиною у той вечір, є одним із головних аргументів у суді, що може спростовати ці аргументи.

На думку Христини, подібні напади та антиукраїнські заходи пов’язані між собою. Зокрема, за два тижні до побиття ті «відомі у своїх маргінальних колах спікери» вже організовували акцію під Генеральним консульством України в Барселоні.

«І теж виголошували маніфест: в Україні фашисти, мовляв, отямтеся. Каталанською мовою виголошували. Але серед них були росіяни, і це треба пов’язувати якось, що це не лише каталонці чи іспанці і в них такі настрої, а їх просто хтось підбурює», – розповідає вона.

Дівчина акцентує, що не має фактологічних чи матеріальних доказів для суду, що пов’язували б агресію молодиків із діяльністю організацій, які позиціонують себе як антифашисти. Втім, на її думку, український уряд мав би звернути більше уваги на антиукраїнську пропаганду, що шириться Європою, і відслідковувати діяльність подібних організації. Тим часом, говорить вона, українська діаспора в Іспанії має багато роботи, щоб спростувати міфи про «фашистський Київ».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG