Доступність посилання

ТОП новини

Україна може завдати Кремлю несподіваний удар (огляд преси)


Після анексії Криму Росією та війни на Донбасі, що відбувається за участю російський військ, в України з’явився шанс нанести Кремлю несподіваний удар – зажадати через міжнародні суди відшкодування матеріального збитку. Мова може йти про сотні мільярдів доларів. За підрахунками експертів тижневика «Новое время», Україна може відсудити у Росії в міжнародних інстанціях від 100 мільярдів до трильйона американських доларів за анексію Криму, війну на Донбасі та інші неправомірні дії. Процес гальмує українська бюрократія і небажання Кремля визнавати провину. Заголовок публікації: «Засудити Кремль».

Про те, чим Україні загрожує високий рівень державних запозичень, розмірковує «Український тиждень». Видання пише, що низка країн Євросоюзу ось уже п’ятий рік поспіль титанічними зусиллями долає причини та наслідки боргової кризи, а решта просто потерпає від її побічних ефектів. Однак переважна частина українців, зокрема й високопосадовців, чомусь вважала, що Україну така лиха доля мине і їй пощастить більше, ніж європецям. Тим часом не зчулися, як самі потрапили в борговий зашморг. Рівень боргу чималий, а з пітьми перспектив економіки та невідповідності влади нинішнім викликам випливає, що найгірше попереду. Журналісти зазначають, що влада цілком поклалася на Міжнародний валютний фонд і перестала думати власною головою. Про можливі наслідки йдеться в статті «Похмурі перспективи боргової ями».

Надто витратні проекти військово-промислового комплексу можуть підірвати оборону України не менше, ніж прямий військовий збиток. Як переконує тижневик «Коментарі», розвивати власне оборонне машинобудування у кінцевому підсумку буде дешевше, аніж викидати гроші на імпорт експлуатованої техніки.

Тижневик «Коментарі» розповідає, як група «Приват» Ігоря Коломойського використовує АТ СКМ Ріната Ахметова в ролі фінансового донора. Видання констатує, що приватизація пакетів обленерго почалася, коли донецький олігарх втратив вплив у країні. Чим відразу ж скористалися конкуренти. Докладніше про це йдеться в публікації «Ахметов стає спонсором Коломойського».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG