Доступність посилання

ТОП новини

Річниця бійки на Банковій: провокація чи початок революції?


Київ – Рік тому першого грудня у Києві відбулася масштабна акція протесту, а поблизу адміністрації тодішнього президента Януковича – сутичка між протестувальниками та правоохоронцями. Тоді лідери парламентської опозиції зупиняли сутичку і звинуватили в її організації провокаторів, які мовляв, хотіли дискредитувати мирний протест. Натомість учасники зіткнення на Банковій запевняють, що акція була спонтанною, а головне – це була не провокація, а спроба розпочати революцію.

Сотні тисяч громадян зібралися в центрі столиці, протестуючи проти побиття студентів бійцями міліцейського спецпідрозділу. Тим часом кількасот осіб біля адміністрації президента на вулиці Банковій атакували працівників МВС. Спочатку радикально налаштовані протестувальники намагалися прокласти собі дорогу за допомогою трактора-гредйера, але їх зупинили інші активісти та тоді ще позафракційній народний депутат Петро Порошенко.

Далі в хід пішло каміння, палиці та коктейлі молотова, міліція відповіла світлошумовими гранатами та сльозогінним газом, а відтак протестувальників контратакував спецпідрозділ «Беркут». З іншого боку, протестувальників вгамовували та закликали відступити на Майдан опозиційні депутати.

Наївні чесні люди приєдналися до провокації – Бутусов

Головний редактор інтернет-видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов був серед тих, хто зупиняв активістів, які атакували кордон внутрішніх військ. Тоді він отримав серйозну травму і більше тижня мусив провести в лікарні. Юрій Бутусов упевнений, що того дня на Банковій сталася провокація з метою дискредитувати мирний протест.

Жодної революції там бути не могло. Там були наївні чесні люди, які приєдналися до провокацій
Юрій Бутусов

«Жодної революції там бути не могло. Там були наївні чесні люди, які приєдналися до провокацій. Вирішити питання революційним шляхом у той день було неможливо. Для того не було ані організації, ані структури. А головне – це не було метою тих, хто зібрався на майдані. Це був мирний мітинг, вся суть якого полягала в тому, що люди зібралися на мирний протест», – розповідає він.

Натомість активіст Автомайдану Володимир Кадура, який був того дня із водієм в кабіні грейдера, запевняє, що ця техніка опинилася на Банковій випадково, а сама акція була спонтанною, а не спланованою. Зокрема, коли в комунальників забрали трактор-грейдер, то довго не могли знайти водія, який умів би ним керувати.

«З моменту зупинки трактора на перехресті Банкової-Інститутської і до того моменту, як він проїхав під паркан (металевий паркан, за яким стояли бійці внутрішніх військ. – ред.), минула майже година. Ніхто не знав, як ним керувати», – згадує він в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами Володимира Кадури, який потім близько двох місяців провів у СІЗО, сутичку на Банковій ініціювали не провокатори, а радикально налаштована молодь.

Не погоджуюся жодним чином, що це були якісь провокатори – це були істинні патріоти України
Володимир Кадура

«Підійшли хлопці радикально налаштовані. Не погоджуюся жодним чином, що це були якісь провокатори – це були істинні патріоти України. Вони почали кидати бруківку», – каже він.

Від Банкової – до Грушевського

Тоді як міліція, так і опозиція звинуватили в організації сутички на Банковій лідера партії «Братство» Дмитра Корчинського. Сам він тепер визнає, що ініціював прихід своїх активістів на Банкову, але наголошує, що далі розвитком подій не керував. На його думку, парламентська опозиція тоді була не готова до революції, а тому намагалася зупинити сутичку під адміністрацією президента.

Завдячуючи оцим «провокаторам», ті люди, які їх називали провокаторами, зараз є президентами, прем’єр-міністрами, новообраними депутатами
Дмитро Корчинський

«Вони боялися, що Янукович на них розізлиться. А вони ж хотіли вести переговори з Януковичем… Усі ті провокатори, які були на Банковій, згодом були на Грушевського, на Інститутській. Власне, завдячуючи оцим «провокаторам», ті люди, які їх називали провокаторами, зараз є президентами, прем’єр-міністрами, новообраними депутатами», – вважає ватажок «Братства».

Тоді на Банковій були також представники різних молодіжних націоналістичних угруповань, частина з яких приєдналася до «Правого сектору». Через півтора місяці вони розпочали сутички із міліцією на вулиці Грушевського. Однак, коли почалося протистояння на Грушевського, лідери парламентської опозиції, хоча й не підтримали активних дій і навіть намагалися їх зупинити, але вже утрималися від категоричних звинувачень у провокації.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG