Доступність посилання

ТОП новини

Експерт: ВІЛ-позитивних людей у Києві стає на тисячу більше щороку


Офіційно у Києві налічується понад 10 тисяч ВІЛ-інфікованих
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

На обліку в Київському центрі СНІДу перебувають 10,5 тисячі ВІЛ-інфікованих киян, серед них 160 – діти з уже встановленим діагнозом, заявила 1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, виконавчий директор Київського відділення «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» Лада Булах. За її словами, кількість людей із ВІЛ-позитивним статусом у столиці зростає щороку на тисячу.

Експерт занепокоєна тим, що реальна кількість людей із цієї хворобою – втричі більша, втім люди неохоче стають на облік через дискримінацію на юридичному й особистісному рівні.

«На сьогоднішній день офіційні центри матері і дитини офіційно відмовляються приймати молодих мам із діагнозом «ВІЛ-інфекція, тому що в їхніх статутах, у їхніх положеннях зазначено таке ставлення і таке обмеження», – говорить експерт.

Булах також додає, що дуже шкодить адаптації ВІЛ-інфікованих свідома чи несвідома дискримінація з боку суспільства, а також брак поінформованості, навіть серед медичних працівників. Лада Булах зазначає, що в Україні «тільки максимум 5% людей знають про свій статус».

За десять місяців 2014 року в Україні, за даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України, зареєстрували 16 488 нових випадків ВІЛ-інфекції – з них 3095 дітей до 14 років, повідомляє сайт Фонду Олени Пінук «АНТИСНІД».

Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстрували майже 262 тисячі нових випадків ВІЛ-інфекції – з них близько 44 тисячі дітей. Із 1987 року від СНІДу в Україні померли 34 640 людей, із них 403 дітей. Інформація наведена без урахування Криму і Севастополя, які не надають даних за статистикою епідемії з квітня 2014 року.

XS
SM
MD
LG