Доступність посилання

ТОП новини

Чи знищить Путін себе руками росіян?


Володимир Путін. Архівне фото
Володимир Путін. Архівне фото

Як не смішно, в сучасній Росії все ще існує відносно незалежна соціологія, уособлена Левада-Центром, названим так на честь його засновника, знаного російського дослідника, українця з Вінниччини Юрія Левади (1930-2006). У цій державі соціологи спроможні хіба що зафіксувати суспільні настрої, не більше, адже поняття «громадська думка» тут стосується 12-15% населення. А настрої – річ, підпорядкована іншим закономірностям, ніж більш-менш раціональна громадська думка. Тож не дивно, що, як писав півтораста літ тому поет, «Росію розум не збагне…»

Звернімо увагу на два недавніх усеросійських опитування, проведених Левада-Центром, які наочно підтверджують щойно висловлені судження.

«ДНР», «ЛНР» та коханий рубль

65% респондентів вважають, що Росія повинна визнати незалежність так званих «Луганської народної республіки» та «Донецької народної республіки», 12% вважають, що робити цього не слід, а ще 23% вагаються з відповіддю. Майже стільки ж (63% опитаних) вважає, що проведені 2 листопада в «ЛНР» і «ДНР» «вибори» є легітимними, 17% вважають їх нелегітимними, завагалися з відповіддю 20%. Як слушно зазначає петербурзький публіцист і політик Борис Вишневський, такими є суспільні настрої в країні, «де заводять кримінальну справу за заклики до «федералізації» Кубані або Сибіру (при тому, що слово «федерація» присутня навіть у назві нашої країни, а федералізм є конституційно закріпленим принципом)» і «радісно дивляться по російському ТБ інтерв’ю з «польовими командирами» з Донецька і Луганська (чи давно так іменували ватажків чеченських бойовиків)?». У цьому Вишневський бачить подвійні стандарти влади і небезпечну суспільну хворобу, спричинену тривалою пропагандистською обробкою. Але, мабуть, причина глибша. Вона – у відсутності звички раціонально мислити та робити самостійні висновки щодо тих чи інших речей у щонайменше двох третіх росіян.

Інше опитування – на внутрішню російську тематику, але його результати ще красномовніші. Виявляється, тільки приблизно третина жителів Росії має якісь грошові заощадження, а водночас із цієї третини 80% зберігають свої кошти у рублях. Тих самих, які були приречені на істотне знецінення з моменту, коли на Заході лише заговорили про санкції проти Росії через анексію Криму, тим більше – з моменту, коли ці санкції почалися. Але за півроку майже ніхто з цих добре оплачуваних підданих Путіна не поворушився, щоб перевести свої гроші у більш стабільні валюти, щоб зберегти зароблене. І це при тому, що 63% від загального числа респондентів занепокоєні падінням курсу рубля. Ба більше: тільки 5% тих, у кого є відкладені гроші, перевели їх із рублів в іноземну валюту, щоб убезпечитися від знецінення своїх доходів!

У нормальних країнах ті, хто заробляє більше за інших, зазвичай уміє мислити раціонально і дбати про власні інтереси. Та Росії це не стосується…

Утім, можливе ще одне пояснення: якщо про «ДНР» та «ЛНР» опитувані відповідали правдиво, то про фінансові питання вони відверто брехали. Мовляв, як би чогось не вийшло неприємного, якщо ти відверто скажеш про наявність у тебе валюти «америкосів» чи гейропейців». Краще прихитритися дурником-патріотом, бо ж «надто розумних» у Росії після 1917 року не люблять. Ані влада, ані сусіди, ані «подавляющее большинство» суспільства.

Путінська пропаганда – проти Путіна

Утім, якщо остання гіпотеза вірна, то це ще гірше – і для Росії як країни, і для її жителів, і для Путіна та Ко. Адже в такому разі головним успіхом чинної російської влади стало не просто зміцнення традиційного для більшості росіян невміння та небажання мислити раціонально, а й перетворення більшості населення країни на людей, які намагаються одурити не лише соціологів, не лише владу, а й самих себе. Бо ж нехай не 80% тих, у кого є заощадження, зберігають їх у рублях, – але все одно це мільйони й мільйони росіян, для яких ірраціональність власних дій стала повсякденністю. І це вже не просто настрій, який може змінитися, – це ментальна норма.

Стосується вона не лише «низів», а й «верхів». Скажімо, 41% респондентів вважає, що Україна як держава не має власної історії – і водночас стільки ж упевнені, що Українська держава має не просто власну, а й тривалу історію. Звідки така впевненість? Не читали ж ці росіяни Грушевського чи Липинського… Відповідь очевидна: останніми роками телебачення Росії за вказівкою влади стільки показало стрічок і серіалів про зловмисних та могутніх «мазепинців», «петлюрівців» і «бандерівців», що десятки мільйонів росіян мимохіть увірували в те, що Росія впродовж століть билася-билася з «українськими сепаратистами», а перемогти не змогла, бо ж все одно постав ледь не всесильний «Правий сектор», який заміряється навіть піти маршем на Москву. А хіба може бути армія без держави? Ні. Мазепа був гетьманом, Петлюра – головним отаманом, Бандера створив свій уряд та УПА… От так путінські пропагандисти, ставши бранцями поширюваних ними ж міфів, трансформували ставлення ледь не половини росіян до Української держави.

Схожі настрої спричинила антиукраїнська пропаганда і в плані ставлення росіян до офіційного введення на Донбас армії Росії. 55% опитаних вважає, що перемир’я у Донбасі закінчиться новими військовими діями, а водночас тільки 23% виступають за офіційне введення в регіон російських військ, 58% – проти, 20% – не знають, що сказати. Інакше кажучи, «ДНР» і «ЛНР» треба визнати, але у війну не влазити, бо кляті «укри» – це страшні люди, у них є така зброя, що прицільно влучає у російськомовний люд… Знов-таки, цей настрій сформований путінською пропагандою, і тепер він б’є по Путіну.

Інакше кажучи, ірраціональні настрої десятків мільйонів росіян, які люблять Путіна, але не хочуть за нього вмирати, тримають заощадження у рублях, але з тривогою стежать за його курсом, одного дня можуть вилитися у щось непередбачуване. Передусім – у «російський бунт, безжальний і нещадний», як написав 180 років тому інший великий поет. Що ж, «національний лідер» Росії домігся свого, абсолютна більшість росіян нездатна раціонально мислити – але це піррова перемога.

Сергій Грабовський – кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Сергій Грабовський

    Публіцист, політолог, історик, член Асоціації українських письменників, член-засновник ГО «Київське братство», автор понад 20 наукових, науково-популярних та публіцистичних книг, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник відділу філософських проблем етносу та нації Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG