Доступність посилання

ТОП новини

Кремлю дедалі складніше впливати на Україну і Молдову – експерт


Володимир Путін ©Shutterstock
Володимир Путін ©Shutterstock

На парламентських виборах у Молдові після підрахунку близько 91 відсотка бюлетенів, проєвропейські сили мають більшість місць у парламенті. Лідери партій вже заявили про намір створення коаліції. Однак, на думку експертів, перемога проєвропейських сил у Молдові не відволіче увагу Росії від України, яка залишається для Кремля пріоритетом.

Лідери всіх трьох проєвропейських партій вже публічно заявили про свою готовність вести переговори щодо створення парламентської коаліції.

Влад Філат
Влад Філат

Зокрема, лідер Ліберально-демократичної партії і колишній прем’єр-міністр країни Влад Філат сказав, що результати виборів дозволяють побудувати «скелет» для створення проєвропейської коаліції».

«Ліберально-демократична партія Молдови створить коаліцію з Демократичною партією Молдови та Ліберальною партією. Європейське майбутнє та європейська інтеграція нашої країни не будуть предметами дебатів під час (коаліційних – ред.) переговорів», – сказав він.

Однак, кишинівський політолог і журналіст Василе Ботнару каже, що цим партіям буде досить складно знайти консенсус одна з одною, у тому числі у питаннях формування уряду.

Кожна з проєвропейських партій розуміє, що без неї правлячий альянс неможливий, так що попереду – довгі та складні переговори
Василе Ботнару

«У них попереду велика бійка та переговори з приводу поділу портфелів. Вони будуть договороздатними та поступливими, але, з іншого боку, і вимагати будуть більше. Кожна з проєвропейських партій розуміє, що без неї правлячий альянс неможливий, так що попереду – довгі та складні переговори», – сказав він.

Лео Літра
Лео Літра

Не дивлячись на те, що результати виборів показали невелику перевагу проєвропейських сил, молдовський науковий співробітник Інституту світової політики Лео Літра вважає це ознакою підтримки молдованами чинної проєвропейської коаліції.

Проєвропейській коаліції дали ще один шанс на те, щоб закінчити ті реформи, які вони почали
Лео Літра

«В принципі, я очікую, що у нас буде продовження проєвропейського проекту. Звичайно, є якісь зміни, але я думаю, що проєвропейській коаліції дали ще один шанс на те, щоб закінчити ті реформи, які вони почали», – сказав він в інтерв’ю для Радіо Свобода.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк першим із українських очільників привітав молдовських колег із тим, що так само, як і в Україні, у них «буде сформована проєвропейська більшість». Він висловив сподівання, що Молдова разом з Україною зможуть спільно працювати над енергетичною безпекою ЄС.

Сподіваюся, що Україну не будуть обходити через «Південний потік»

«Сподіваюся, що Україну все-таки не будуть обходити через «Південний потік». Південний потік – непотрібний політичний проект Російської Федерації», – цитує Яценюка урядовий портал.

Аналітик Лео Літра з цього приводу сказав, що Молдова може досягти більшої газової незалежності, якщо продовжить роботу над газовим інтерконектором із Румунією «Унгени-Ясси».

«Молдова зможе отримувати і віддавати, тобто виступати як транзитна зона для того газу, який видобуватиметься в Румунії і, таким чином, виступаючи як такий регіональний маленький гравець на цьому рівні», – сказав він.

Увага Росії лишається прикутою до України

Ігор Додон
Ігор Додон

Однак, переможець виборів – Партія соціалістів – вже заявила, що буде домагатися зміни політичного курсу Молдови «у бік Росії». Про це журналістам сказав лідер партії Ігор Додон.

Я попрошу новий парламент денонсувати Угоду про асоціацію з Європейським союзом
Ігор Додон

«Перше, що я попрошу зробити новий парламент, – це денонсувати Угоду про асоціацію з Європейським союзом і призначити дату всенародного референдуму щодо вступу у Митний союз», – сказав він.

З іншого боку, комуністи, набравши майже 18 відсотків голосів, під керівництвом колишнього президента країни Володимира Вороніна, кажуть, що теж підтримують інтеграцію Молдови з ЄС. Однак, вони вимагають добрих відносин з Росією, а також перегляду торговельної частини Угоди про асоціацію з ЄС, наполягаючи на більшому захисті молдовських виробників.

Якою б не була подальша доля проєвропейської коаліції у Молдові, це не відволіче увагу Росії від України – таку думку Радіо Свобода висловив аналітик Лео Літра.

Тиск на Молдову посилиться з боку Росії, але Україна є пріоритетом номер один для Росії
Лео Літра

«Очікується, що тиск на Молдову посилиться з боку Росії, але мені здається, що це не скасовує той тиск, який існує зараз з боку Росії на Україну, тому що, як мені здається, Україна є пріоритетом номер один для Росії, більш важливим», – сказав він.

На думку експерта, Росія може посилити тиск на Молдову, яка наразі підтримує Україну, щоб Київ відчував тиск з усіх можливих сторін.

У той же час Лео Літра визнає, що Кремлю стає дедалі складніше впливати на політику і Молдови, і України.

«Росії буде потрібно все більше і більше сил для того, щоб здійснювати цей тиск, тим більше, що це буде важко на тлі тих труднощів, які Росія сьогодні бачить – і в плані санкцій, і в плані відносин із Заходом, і в плані економічного розвитку. Тобто, потреби збільшуються, а здібності зменшуються. Підтримання такого темпу вимагатиме більше ресурсів», – сказав він.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG