Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні: для врегулювання ситуації в Україні потрібна стратегія


Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні
Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні

Для врегулювання ситуації в Україні необхідно створити стратегію. Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні у понеділок, 1 грудня, у Брюсселі під час зустрічі комісії із закордонних справ Європарламенту.

«Ми потребуємо створення стратегії з Росією більше, ніж її розірвання. Я б сказала, що ми потребуємо стратегії у різних формах. Ми маємо концентруватися на успішному проведенні реформ в Україні, але ми маємо концентруватися на цьому більше, ніж раніше. Щодо другого елементу стратегії, то ми потребуватиме тиску. Хтось скаже, що єдиною формою тиску, який ми маємо є санкції, виключаючи будь-який військовий тиск. Думаю, що це дуже правильно. Так думаємо ми і НАТО. Це дуже важливо, що ми говоримо в один голос щодо цього. Але ми також знаємо, що окрім цього нам необхідно вести діалог», – зазначила Моґеріні.

Вона наголосила, що Мінські домовленості є єдиним підписаним документом між сторонами, і українська влада продовжує виконувати його.

«Знаю, що є суперечки навколо Мінських домовленостей. Але чи вони погані? Чи є вони у неналежному стані? Звісно, вони виконуються не на найкращому рівні. Але до цього часу це лише одна підписана всіма сторонами угода, яку українська влада досі виконує», – наголошує Федеріка Моґеріні.

5 вересня контактна група щодо урегулювання ситуації на Донбасі у Мінську підписала протокол про припинення вогню, зокрема документ передбачає обмін полоненими. Але Мінські домовленості систематично порушуються.

16 березня 2014 на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG