Доступність посилання

ТОП новини

МВС Чехії: волинські чехи можуть повернутись на історичну батьківщину цього року


Міністерство внутрішніх справ Чехії займається підготовкою до повернення на історичну батьківщину першої в нинішній час групи волинських чехів. У міністерстві говорять про групу від 30 до 50 осіб.

Як повідомив чеський інформаційний телеканал ČT24, передусім ідеться про 19 волинських чехів з охопленої війною Донецької області, вони можуть переселитися до Чехії ще до кінця цього року.

Як зазначив міністр внутрішніх справ Чехії Мілан Хованец, уряд робить все, щоб полегшити цим людям прискорене отримання дозволу на постійне проживання.

При цьому чеський міністр зазначив, що великої хвилі репатріантів до Чехії не чекають. «Ми не хочемо робити з них економічних утікачів, ніяких будинків, ніяких автомобілів, ніяких мільйонів не буде. Ідеться про надання волинським чехам на певний період часу базових умов – житла, їжі, одягу, страхування, а також курсів чеської мови і визнання освіти, яку вони отримали в Україні», – наголосив Мілан Хованец.

Всього до Міністерства внутрішніх справ Чехії з проханням про репатріацію звернулися близько 400 волинських чехів.

Волинськими чехами називають нащадків понад 25 тисяч переселенців із Чехії, які перебралися до Волині у другій половині 19-го століття. Частина їх уже повернулася на батьківщину двома хвилями – після Другої світової війни, а також на початку 1990-х років. За чеськими підрахунками, в Україні, в першу чергу у Волинській і Житомирській областях, але також і в інших регіонах, далі живе до 20 тисяч осіб чеського походження.

XS
SM
MD
LG