Доступність посилання

ТОП новини

Приязний до України Туск став на чолі Європейської ради


Дональд Туск, президент Європейської ради
Дональд Туск, президент Європейської ради

Колишній польський прем’єр Дональд Туск став новим президентом Європейської ради – головного органу Євросоюзу. Туск є першим чільним політиком з посткомуністичних країн Центральної та Східної Європи, який став на чолі керівного органу ЄС, замінивши на посаді бельгійця Германа Ван Ромпея. Мандат Туска триватиме два з половиною роки, і йому доведеться працювати пліч-о-пліч з новим президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером. Туск відомий палкою прихильністю до євроінтеграції України.

І хоча колишньому президентові Європейської ради Германові ван Ромпею часом закидали брак харизми, однак у почутті гумору йому не відмовиш. Передаючи повноваження Дональду Туску, Ван Ромпей сказав, що Туск переїхав до Брюсселя, подолавши пів-Європи, а сам Ван Ромпей – місцевий бельгієць і жив за 15 кілометрів від роботи…

Але момент передачі і справді історичний. Це вперше передавалося президентство в Європейській раді після Лісабонського договору, який реформував керівні органи ЄС.

Ромпей підкреслив й інший момент: Туск походить із країни, яка 25 років тому була за «залізною завісою». Власне, одним із здобутків ЄС і є подолання мурів і бар’єрів та об’єднання старого континенту.

Дональдові Туску 57 років. Він палкий прихильник української євроінтеграції, активно підтримує санкції ЄС проти Росії і виступає за надання допомоги Києву.

У своєму першому виступі Туск напав на євроскептиків, які набирають ваги всередині ЄС.

Пріоритети координатора

Серед пріоритетів Туска буде вгамування війни і кризи в Україні, утримання Британії в ЄС та подолання економічної кризи – зокрема в єврозоні.

«Ми потребуємо безжалісної відданості тому, щоб покласти край економічній кризі», – сказав Туск під час церемонії передачі повноважень у Брюсселі.

У Туска дуже приязні стосунки з німецьким канцлером Анґелою Меркель, а також британським прем’єром Дейвідом Камероном та французьким президентом Франсуа Олландом. Це важливо для людини, яка на посаді президента Європейської ради буде координатором на самітах і має шукати компроміс поміж 28 країнами-членами ЄС.

Туск також виступає за посилення ваги ЄС у світі й заявив: «Європейський союз має бути сильним на міжнародній арені. Європа має гарантувати безпеку своїх кордонів і підтримувати тих серед своїх сусідів, хто поділяє наші цінності».

Відданий атлантист

Туск також є відданим атлантистом, він вважає, що міцне партнерство зі США йде не на шкоду, а на користь об’єднаній Європі.

«Відносини між Європою та Сполученими Штатами є основою спільноти демократій», – наголосив новий президент Європейської ради.

Тусковіу зовнішніх справах доведеться тісно працювати з новим верховним представником із закордонних справ ЄС Федерікою Моґеріні, яку деякі політики та ЗМІ записують в табір приязних Росії політиків у керівництві ЄС.

У Туска, як одного з керівників ЄС, сильний мандат, бо він був на чолі уряду країни з успішною економікою, яка зростала навіть під час кризи у Європі. Він переобирався, виграючи низку парламентських виборів удома.

По-друге, отримання посади президента Європейської ради поляком Туском дає аргументи проти розподілу континенту на «стару» та «нову» Європу.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG