Доступність посилання

ТОП новини

В Україні немає психологів, які б говорили з пораненими однією мовою – координатор волонтерів


Сергій Філіпов

Київ – 3 грудня, у Міжнародний день людей із особливими потребами, Україна констатує збільшення проблем інвалідів. Причина тому – бойові дії на Сході. Лише серед зареєстрованих переселенців наразі – близько 21 тисячі людей із особливими потребами. Крім того, статус інвалідності отримують тяжко поранені бійці.

Вже понад 10 років Віталій Любота є режисером театру «Паростки», актори якого мають фізичні вади. Каже, що найбільші проблеми особливих людей – психологічні, зокрема невіра у власні сили і комплекс меншовартості.

Я хотів би, щоб суспільство готувало з дитинства нас до того, що є інші люди. Вони не хворі, це просто різнобарв’я людської популяції
Віталій Любота

«Починаючи з лікарні, батькам кажуть, що така дитина нічого не варта, вона ніколи не зможе принести вам радість. Потім, у школі кажуть, що дитина мусить навчатися в якомусь закладі, не такому, як для всіх – і це теж розвиває комплекс меншовартості. Потім кажуть, що ти не можеш здобути освіту. Я хотів би, щоб суспільство готувало з дитинства нас до того, що є інші люди. Вони не хворі, це просто різнобарв’я людської популяції», – каже Віталій Любота.

Проблем у людей із особливими потребами побільшало

За рік, що минає, проблем у людей із особливими потребами побільшало. Адже є інваліди, які залишились у зоні бойових дій. Є й ті, хто був змушений переселитися в інші регіони України. За даними Міністерства соціальної політики та праці, лише серед зареєстрованих переселенців – близько 21 тисячі людей із обмеженими можливостями.

«Велика увага державою приділяється подоланню наслідків антитерористичної операції. Серед програм, які запроваджуються, є тільки програма, пов’язана з протезуванням та ортезуванням за кордоном осіб, постраждалих внаслідок АТО. Всі інші програми, які реалізовувались раніше, збережено», – розповіла директор департаменту соціального захисту Мінсоцполітики Оксана Полякова.

Проблема інвалідності стала несподіваним випробуванням для тяжко поранених бійців, які повернулись із зони бойових дій. Ірина Солошенко, координатор волонтерів київського міського шпиталю, каже, що в Україні немає військових психологів, які могли б говорити однією мовою з пораненими бійцями.

В Ізраїлі психолог поруч із бійцем іде в бій

«В Ізраїлі, в країні, яка воює весь час, психолог поруч із бійцем іде в бій. Тобто він переживає ті ж відчуття, що й боєць і може розмовляти з ним однією мовою. Коли Ольга Богомолець відвідувала наш шпиталь, ми розмовляли про тренерів з Ізраїлю, які будуть готувати наших психологів», – розповіла Ірина Солошенко.

Іноді бувало так, що поранений хлопець повинен був заспокоювати психолога
Ірина Солошенко

«Допомога психологів, які приходять до хлопців у лікарню – сумнівна. Вони не знають, що казати, починають ставити стандартні, шаблонні питання типу «що ви відчуваєте»… Нерідко вони самі не знають, як себе поводити, коли вони бачать такі каліцтва. Іноді бувало так, що поранений хлопець повинен був заспокоювати психолога», – каже Ірина.

Раніше цього тижня президент України Петро Порошенко своїм указом запровадив посаду уповноваженого з питань прав людей із інвалідністю. За даними Мінсоцполітики, наразі в Україні – близько трьох мільйонів людей із особливими потребами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG