Доступність посилання

ТОП новини

Запал борців з корупцією потоне в «суддівській бюрократії», якщо не змінити систему – Хмара


Україна посіла 142-е місце у рейтингу сприйнятті корупції серед 175 країн світу. У порівнянні з минулим роком її позиція покращилася, але лише на один бал, який представник Transparency International в Україні Олексій Хмара приписує більше зусиллям громадянського суспільства, ніж влади. Останній, як і раніше для боротьби з корупцією не вистачає політичної волі. Хоча новий уряд ще може її проявити, якщо почне втілювати закони, вже ухвалені минулим парламентом. Щодо появи в уряді іноземців, які мають бути менш залежні від місцевої політики, то, за словами Олексія Хмари, вони не змінять нічого, якщо ключові фігури країни – президент та прем’єр-міністр не вирішать зламати корупційну систему повністю.

Індекс сприйняття корупції, який готує міжнародна антикорупційна організація Transparency International, показує не саму ступінь зараженості корупцією державної системи, а те, як її сприймають незалежні міжнародні інституції, бізнесмени, аналітики. Дотеперішні зусилля української влади щодо боротьби з корупцією вони оцінили не надто високо, Україна отримала 26 балів зі 100 можливих у справі боротьби з корупцією. Попереднього року Україна отримала 25 балів, і той бал, який вона виборола цього року, належить народу, а не державі, говорить представник Transparency International в Україні Олексій Хмара.

«Зміна всього політикуму внаслідок трагічних подій, таких, як Євромайдан, ще не означає зміни системи. Нова система тільки формується, стара діяла понад 20 років, і змінити її за менше, ніж рік, не вдалося. Попередній парламент ухвалив антикорупційні закони лише наприкінці своєї каденції, і тоді ж прем’єр-міністр Арсеній Яценюк почав показувати відчутні антикорупційні ініціативи, в тому числі такі як відсторонення корупціонерів високого ранку, як керівника Укрзалізниці», – говорить Олексій Хмара і додає, що також громадськість не відчула невідворотності покарання за корупцію, і не побачила реальних прикладів цього покарання.

Високопосадовців, звинувачених у корупції, менше, ніж за Януковича – Хамара

При всій умовності такого порівняння, Олексій Хмара говорить, що рахунок у боротьбі проти корупції нинішнього уряду та попереднього, не на користь уряду Яценюка.

«Можна сказати, що через рік після Майдану високопосадовців, звинувачених у корупції, проти яких почалися провадження є менше, ніж у перший рік перебування Януковича при владі», – дивується представник Transparency International в Україні.

На думку Олексія Хмари, уряд може швидко виправити ситуацію, якщо негайно візьметься до реалізації наступних кроків: запустити антикорупційні органи, згідно з законодавством, яке ухвалили в жовтні, відкрити реєстри, такі як реєстр нерухомості, земельний кадастр, розробити план боротьби з корупцією, згідно з законом, ухвалити законодавство про фінансування політичних партій, щоб зупинити політичну корупцію.

Хто б не займався цими питаннями в уряді, українці, чи іноземці, на думку Олексія Хмари, буде залежати не від їхнього бажання, чи громадянства, а від того, чи «люди наділені владою, такі як президент і прем’єр-міністр, будуть готові змінювати системні правила гри». Бо найкращі наміри борців з корупцією «будуть тонути у суддівській бюрократії та бажанні прикрити товаришів-корупціонерів». Потрібні системні зміни правил гри, наголошує Олексій Хмара.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG