Доступність посилання

ТОП новини

Де гроші Арбузова?


Сергій Арбузов (ліворуч) і Микола Азаров, січень 2014 року
Сергій Арбузов (ліворуч) і Микола Азаров, січень 2014 року

Генеральна прокуратура запевняє, що з рахунків колишнього голови Національного банку Сергія Арбузова не зникло ні копійки за ті кілька днів у листопаді, коли з них був знятий арешт. Сам Арбузов, місце перебування якого офіційно не відоме, через свою прес-службу заявив те саме. Журналіст Юрій Бутусов вважає, що значна частина з мільйонів гривень на рахунках уже виведена з них. У справі хочуть розібратися народні депутати.

Прес-служба Сергія Арбузова, колишнього голови Національного банку й колишнього віце-прем’єра, заявила у вівторок, що він навіть теоретично не зміг би вивести в готівку кошти на своїх рахунках протягом трьох днів, коли з них був знятий арешт, через, як каже Арбузов, «очевидний крах» банківської системи України. За його словами, українці, навіть не маючи арештів на свої кошти, нині не можуть забрати з банків свої законні гроші.

Це вже друга заява від імені колишнього голови Нацбанку. У понеділок його прес-служба вже заявляла, що «ніяких дій із рахунками Сергія Арбузова ні за час арешту, ні після його зняття не здійснювалося». Як заявив сам колишній посадовець, він і його родина і не збиралися нічого робити з цими коштами, бо впевнені, що звинувачення проти нього «бездоказові» і «найближчим часом будуть зняті» разом із арештом на рахунки.

Із заявами про те, що з рахунків Арбузова не зняли «жодної копійки» і всі кошти залишаються заблоковані на них, так само виступили і в Генеральній прокуратурі. Таку «категоричну інформацію» подала Генпрокуратурі Державна служба фінансового моніторингу, заявив у понеділок перший заступник начальника головного слідчого управління Генпрокуратури Святослав Лаганяк. За його запевненнями, «незаконного відтоку грошових коштів із заблокованих банківських рахунків не відбулося».

А може, кошти таки зникли? Це перевірять депутати

Тим часом журналіст Юрій Бутусов, головний редактор сайту «Цензор.нет», вважає, що якраз перед самим повторним накладенням арешту на рахунки Сергія Арбузова і його дружини «значна частина суми безготівкою була виведена з рахунків». Він не має інформації, про яку суму йдеться – як, власне, не має й підтверджень, що кошти могли дійсно вивести.

Народні депутати зробили запит, можливо, ці трансакції будуть відслідковані за допомогою Нацбанку
Сергій Іванов

Із цього приводу не так категорично виступає інший автор журналістських розслідувань, зокрема у справі Сергія Арбузова, – журналіст Сергій Іванов. «Я не знаю, як можна перевірити дані руху коштів на рахунках, бо це ж банківська таємниця і вона захищена законом. Народні депутати зробили запит, і, можливо, ці трансакції будуть відслідковані за допомогою Нацбанку», – сказав він Радіо Свобода.

За його словами, «на жаль, у нас не передбачено аудиту, так би мовити, суспільного». Зараз низка народних депутатів звернулася до генерального прокурора з вимогою надати всі дані, повну інформацію про те, скільки було арештовано коштів на рахунках Арбузова і скільки зараз там коштів. Але, каже журналіст, виконання такого запиту – це складна процедура.

Журналіст вбачає «змову» і «корупцію»

При цьому Іванов звертає увагу з приводу офіційно виголошених заяв. За словами журналіста, його лякає те, що Генпрокуратура і Арбузов «роблять синхронні заяви, семантика і зміст яких майже тотожні». «Я вважаю, що так не має бути», – наголошує він.

Вбачаю тут змову: ну погодьтеся, тут дуже багато збігів таких, які, окрім як корупцією, пояснити не можна
Сергій Іванов

«Я вбачаю тут змову: ну погодьтеся, тут дуже багато збігів таких, які, окрім як корупцією, пояснити не можна», – каже Сергій Іванов. На його думку, це «відверта корупція з боку Генеральної прокуратури і суду, які, вступивши в попередню змову, зробили так, щоб Арбузов забрав свої гроші».

«Ми ж як люди, які живуть у 21-му столітті, знаємо, скільки часу займає трансакція», – каже він про можливість зняття коштів за час, коли рахунки були без арешту.

Арбузов особисто приїжджав інкогніто в Київ, тобто це була така афера з залученням і банківських установ, і прокуратури, і суду
Сергій Іванов

«За моїми даними, Арбузов особисто приїжджав інкогніто в Київ, тобто це була така афера із залученням і банківських установ, і прокуратури, і суду – ну якщо там мова йде про мільярди, то що – мільярд віддав, десять забрав – це ж «нормальний бізнес», наскільки я розумію, за їхніми «поняттями» донецькими», – вважає журналіст Сергій Іванов.

Генпрокуратура каже, що зняття арешту було незаконне

Генеральна прокуратура днями повідомляла, що домоглася в суді накладення повторного арешту на рахунки Сергія Арбузова і його дружини. Це сталося 24 листопада, в понеділок, після того, як у п’ятницю 21 листопада суддя Печерського районного суду Києва задовольнив клопотання захисників Арбузова і зняв із рахунків арешт, накладений раніше. Як мовиться в ухвалі судді, причиною став процедурний момент: на час арешту рахунків Арбузову ще офіційно не повідомили про підозру. Генпрокуратура вважає те рішення незаконним і каже, що зараз надає йому правову оцінку.

Сергія Арбузова підозрюють у розтраті бюджетних коштів при створенні тодішнім головою Нацбанку «Банківського телебачення» – телеканалу БТБ. Нині він є підозрюваним у цій справі і перебуває в розшуку.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG