Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан SOS: до комітету з прав людини не повинні входити опозиціонери


Громадська правозахисна ініціатива Євромайдан SOS у зверненні до нової Верховної Ради України вимагає не передавати формування комітету з прав людини опозиції. Як повідомила Радіо Свобода координатор Євромайдан SOS Ірина Мухіна, правозахисники вимагають від депутатів при формуванні складу комітету виходити з інтересів громади, суспільства, а не політиків.

«Ми наполегливо звертаємося до всіх політичних сил, які пройшли до парламенту під європейськими гаслами, делегувати до складу парламентського комітету з прав людини найкращих і найпринциповіших своїх представників, які складуть більшість у комітеті і будуть щоденно перекладати на мову законопроектів одне із основних гасел Майдану – «Права людини понад усе», – сказала Мухіна.

Як зазначили у своєму зверненні правозахисники, парламентський комітет з питань прав людини, національних меншин і міжетнічних відносин не можна передавати фракції «Опозиційний блок», як того вимагає регламент, бо з 40 депутатів блоку 20 голосували у попередньому складі Верховної Ради за «закони 16 січня», які правозахисники назвали «диктаторськими».

16 січня 2014 року депутати у «ручному» режимі схвалили «диктаторські» закони. Ці законодавчі акти, на думку більшості експертів, обмежували права громадян, надавали органам державної влади більшу свободу дій у сфері покарання учасників акцій протесту, які тоді відбувалися у центрі Києва й в інших містах України.

XS
SM
MD
LG