Доступність посилання

ТОП новини

Росія підриває євроатлантичну стабільність – Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Росія продовжує порушувати фундаментальні принципи і мусить повернутися до їхнього виконання. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у середу, 3 грудня, у Брюсселі.

«Дії Росії продовжують дестабілізувати ситуацію в Україні і підривати євроатлантичну стабільність. Росія порушує фундаментальні принципи, що кордони не можуть бути змінені силою. Суперечки мають вирішуватися шляхом переговорів, не танками. Ера сфер впливу вже у минулому. Ці принципи є базовими для миру у Європі. Ми їх будували спільно з Росією два десятиліття. Ми залишаємо наші канали для переговорів відкритими, але Росія мусить повернутися до фундаментальних принципів», – зазначив Столтенберґ.

Відносини між країнами НАТО та Росією погіршилися з часу анексії українського Криму.

16 березня 2014 на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

Росія вимагає гарантій невступу України у НАТО. В альянсі заявляють, що це питання має вирішуватися між Києвом та НАТО.

XS
SM
MD
LG