Доступність посилання

ТОП новини

Вибух у крамниці «Патріот» в Одесі: чи потрібно панікувати?


В Одесі уніч на середу стався вибух у крамниці «Патріот», де продавали українську символіку та товари патріотичного характеру. Правоохоронці кваліфікують інцидент як терористичний акт, а громадські активісти вбачають у цьому намагання проросійсько налаштованих сил посіяти паніку серед жителів міста.

Це не перший провокаційний випадок, який трапився за останній час. Громадські активісти помічають активізацію проросійських сил, які намагаються дестабілізувати місто. Переважно вночі невідомі почали вивішувати в різних місцях Одеси прапори так званої Новоросії, по місту починають розклеювати листівки провокативного характеру, намагаються проводити марші. Всього кілька днів тому з’явилася інформація про замінування постаменту маршала Жукова, на якому вивісили сепаратистський прапор. Тоді вибухівка виявилася муляжем.

Однак події останньої ночі свідчать про те, що наміри невідомих серйознішають. Вибух у крамниці «Патріот» одеські активісти випадковістю не вважають. Подібну активізацію проросійських сил спостерігали напередодні подій 2 травня. Такі дії, на думку одеського громадського діяча Марка Гордієнка, є, перш за все, засобом психологічного залякування людей.

Ми помічаємо, що почастішали вивішування прапорів, з’являються листівки сепаратистського змісту
Марк Гордієнко

«Ми помічаємо, що почастішали вивішування прапорів, з’являються листівки сепаратистського змісту. В принципі вибух можна розглядати в цьому ж форматі. Однак зараз все не так, як було півроку тому: є адекватні сили, які намагаються цьому протистояти», – поділився своєю думкою з Радіо Свобода Марк Гордієнко, голова «Громадської Ради безпеки».

Він говорить, що патріотично налаштованих людей достатньо, аби запобігти поширенню ідей «руського мира» в Одесі. На думку активіста, подібні провокації є проплаченими та добре спланованими злочинними діями, спрямованими на розхитування ситуації в місті.

Скоріш за все, це були спеціально найняті люди – журналістка

Такого ж висновку дійшла і заступник голови Одеської ОДА Зоя Казанжи. Вона вважає вибух у крамниці «Патріот» спланованою акцією на залякування людей.

Тут важливо розуміти, що роблять правоохоронні органи, щоб запобігати подібному
Зоя Казанжи

«Ми всі заспокоїлися, тому що Одеса українська. Так, вона українська, однак є люди, які заховалися. І це означає, що вони активно працюють на дестабілізацію, залякування. Думаю, що це не останній такий інцидент. Тут важливо розуміти, що роблять правоохоронні органи, щоб запобігати подібному», – заявила Зоя Казанжи у коментарі Радіо Свобода.

Наразі за фактом вибуху в крамниці розпочато кримінальне провадження. Справу кваліфікують як терористичний акт. Зараз розслідування перейшло до відомства Служби безпеки України в Одеській області. Поблизу крамниці була розташована камера відеоспостереження, яка зафіксувала підривників. У коментарі Радіо Свобода громадська активістка та журналістка Віра Запорожець зазначила, що за інформацією з її джерел в СБУ, працювали дилетанти.

Почерк схожий на Харків. Поки що це не загрожує людям. Але ми не знаємо, коли це перейде в якісь реальні дії
Віра Запорожець

«Почерк схожий на Харків. Але жертв у нашому місті було стільки 2 травня, що наше місто дуже чутливе до таких речей. Тому починають з залякування людей. Поки що це не загрожує людям. Але ми не знаємо, коли це перейде в якісь реальні дії», – коментує журналістка.

На думку Віри Запорожець, ідеологічних фанатиків, здатних коїти такі провокації, в Одесі немає. Скоріш за все, це були спеціально найняті люди. Однак вона заявляє, що панікувати ще зарано.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG