Доступність посилання

ТОП новини

«Міністри-іноземці» – теж камікадзе?


Наталія Яресько
Наталія Яресько

«Міністри-іноземці», як охрестили трьох новоспечених міністрів (охорони здоров’я, економіки та фінансів), – від початку тижня вже є громадянами України. На них – як фахівців високого класу – керівники держави покладають велику надію і відповідальність. Однак на їхню адресу надходить і критика. Чи вона справедлива?

Експерт, якого Радіо Свобода запросило прокоментувати призначення іноземців на посади міністрів в Україні – колишній громадянин США. Іван Лозовий народився у Нью-Йорку і закінчив там університет, він юрист за освітою, очолює громадську організацію – Інститут державних демократій. У 1991 році переїхав жити в Україну, а в 1997 році прийняв українське громадянство, відмовившись від американського. Його біографія в якійсь мірі схожа на біографію Наталії Яресько, нинішнього міністра фінансів, з якою експерт знайомий і яку він цінує як «висококваліфікованого фінансиста із бездоганною репутацією».

Іван Лозовий
Іван Лозовий

Іван Лозовий: Взагалі-то ідея непогана, вона хороша, але все залежить від реалізації. У цей уряд, який не дуже сильно відрізняється від попереднього, попризначати кількох іноземців, це трохи дивний крок. Я його оцінюю як піар-хід, який спрямований на те, щоб привернути до України більше фінансової допомоги.

– Ви маєте на увазі, можливо, і те, зокрема, що пані Наталія Яресько – нинішній міністр фінансів – працювала і у Держдепартаменті США, що у неї є такий імідж, який би допоміг такому приверненню уваги до України фінансової допомоги, так?

Наскільки пані Яресько буде розуміти, що відбувається з державним бюджетом? Якщо вона зрозуміє, то, я думаю, буде обурена марнотратством, корупцією. Це навіть може вибухнути на якомусь етапі у скандал

– Так, але не через її роботу у Держдепі, але саме через її роботу у приватному бізнесі як керівник інвестиційного фонду України. Вона керувала кількома дуже потужними успішними інвестиційними фондами, які інвестували в економіку України. Завдяки цьому у неї є репутація дуже серйозного менеджера. Я думаю, вона таким і є. За західним зразком.

Але не треба забувати, що в останньому інвестиційному фонді Horizon Capital пані Яресько вдавалося влаштовувати власні порядки, як і належить. Бо це приватний, західний, інвестиційний фонд. І я думаю, він дуже віддалений від цих реалій в бізнесі і в державних органах влади, які є у нас в Україні. А це означає, що будуть дві проблеми. Перша та, що я маю декотрі сумніви – наскільки пані Яресько буде розуміти, що відбувається з нашим державним бюджетом? Якщо вона зрозуміє, то, я думаю, вона буде обурена цим марнотратством, корупцією і так далі. Це навіть може вибухнути на якомусь етапі у скандал. А загалом усі троє іноземців, поставлені на посади, розумієте – міністр це безумовно тільки сама верхівка дуже великої піраміди, і якщо ця вся піраміда, крім самої найвищої точки працює так, як раніше – по-старому, то одна особа зверху нічого не змінить.

Ми говоримо про відсутність реформ. Треба усі ті структури, спосіб роботи, підходи міняти, викорінювати корупцію і проводити реальні реформи, яких фактично Україна за 24 роки бачила досить мало. Мало було спорадичних, разових, маленьких реформ в економіці, а це означає, що є нестиковка. Є нестиковка, думаю, як мінімум між трьома міністрами і пірамідами, на чолі яких їх було поставлено. І це природньо буде викликати якісь проблеми. А першою проблемою є те, що одна людина постала на чолі міністерства, де працюють дуже багато людей. Це може стосуватися будь-кого з трьох призначенців-іноземців, і я думаю, це зроблено для того, щоб привернути ще раз увагу міжнародних донорських і західних організацій і держав для того, щоб Україна отримувала міжнародну допомогу. Бо, безумовно, ми знаємо у загальних рисах, що дуже великі проблеми є з українським державним бюджетом.

– Ми чули у вівторок виступ президента Петра Порошенка у Верховній Раді, коли він сказав, що це лише початок, і очевидно будуть ще нові призначення іноземців, наскільки я особисто зрозуміла. А ще ми чули брифінг трьох новопризначених міністрів-іноземців, які отримали громадянство України, і на запитання, чи вони позбулися громадянства своїх держав, двоє з них відповіли «так», а пані Яресько не відповіла на це запитання. Як Ви думаєте, чи це випадково, чи вона справді ще не позбулася свого американського громадянства, чи вона не повинна цього робити?

– Я можу тільки здогадуватися. Я проходив цю процедуру в 97-му році і знаю, що вона не може бути такою швидкою, вона не може такою бути. У моєму випадку це тривало 2 місяці. Як мінімум, переважно вона триває десь місяць. Тому що є певні формальності, яких треба дотриматися. І я досить впевнений, що хто б то не був – чи пані Яресько чи будь-який інший громадянин США – не змогли би за кілька днів чи за тиждень позбутися американського громадянства. Це треба, по-перше, завіритись у тому, що немає ніяких боргів перед податковою службою Америки. Треба прийняти присягу. Тоді йде перевірка Держдепартаменту США, вирішення інших якихось проблем, які могли би, скажімо, заважати тому, що людина хоче позбутися громадянства. І тільки тоді наступає той крок, коли людина позбувається американського громадянства. Для мене цей крок наступив тоді, коли я здав американський паспорт в Американському консульстві тут у Києві. Всю цю процедуру, я не знаю, чи вона пройшла, але я трохи сумніваюся, особливо знаючи наші українські підходи. Це все робилося в останню хвилину з поспіхом і так далі. І цілком можливо, що це є причиною її мовчання стосовно цього питання, що вона дійсно ще поки що не позбулася американського громадянства.

– Це взагалі дуже відповідальний крок, адже якщо ця посада міністра настільки складна, як Ви кажете, що теоретично можуть бути якісь проблеми і непорозуміння, коли пані Яресько дізнається як виглядає стан справ у бюджетній сфері, якщо, припустімо, вона би позбулась цієї посади, то не змогла би повернути собі американське громадянство?

Це буде стосуватися пані Яресько. Якщо вона позбулася громадянства, чи ще це зробить. Не буде фактично для неї будь-якого шляху повернення назад до громадянства США, крім тих які доступні для будь-якої іншої людини, яка не є громадянином США

– Абсолютно правильно. Коли людина, будь-який громадянин США позбувається цього громадянства, вони стають абсолютно у юридичній площині ідентичні з будь-яким іншим іноземцем, негромадянином США. Немає такого статусу «колишній громадянин США». Це абсолютно точно і це буде стосуватися пані Яресько. Якщо вона позбулася громадянства, чи якщо вона ще це зробить. Не буде фактично для неї будь-якого шляху повернення назад до громадянства США, крім тих які доступні для будь-якої іншої людини, яка не є громадянином США.

– Зрозуміло. Отже дуже відважний крок, так можна сказати?

– Дуже відповідальний, так. І трошки мене дивує, що такий серйозний менеджер як пані Яресько це питання ще остаточно не вирішила ще перед тим, як виступати вже в ролі міністра фінансів.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG