Доступність посилання

ТОП новини

У Швеції оголосять дострокові вибори


Прем’єр-міністр Швеції Стефан Левен оголосив про проведення дострокових парламентських виборів після двох місяців перебування при владі. Про це він оголосив у середу, 3 грудня, на прес-конференції у Стокгольмі після того, як парламент відхилив бюджет, запропонований його лівоцентристським урядом.

Офіційно уряд оголосить про дострокові вибори 29 грудня. Вибори відбудуться 22 березня наступного року. Це будуть перші дострокові вибори у Швеції за більш ніж півстоліття.

Крайня права антиімміграційна партія «Шведські демократи», яка проголосувала разом із правоцентристською опозицією і тим провалила бюджет, заявила, що країна стане некерованою, якщо не ухвалить сувору міграційну політику, за зразком Данії. Йдеться також про проведення 90-відсоткового скорочення кількості отримувачів політичного притулку.

Голоси «Шведських демократів», співпрацю з якими відкидають усі провідні партії Швеції, стали вирішальними в ситуації, коли «червоно-зелений» уряд Левена – прем’єрові соціал-демократи і партія «зелених» – не має більшості в парламенті.

За словами прем’єра, дочасні вибори дозволять громадянам зробити вибір в умовах нового політичного ландшафту.

XS
SM
MD
LG