Доступність посилання

ТОП новини

3G-інтернет є вигідним інвестиційним проектом для держави – Шимків


3G-інтернет в Україні з'явиться не раніше весни – Шимків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Після тривалих зволікань уряд на чолі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком дав зелене світло 3G-зв’язку в Україні. Таким чином, уже 9 грудня спеціальна комісія, що відповідає за зв'язок та інформатизацію (НКРЗІ) ухвалить рішення про оголошення тендеру. Дмитро Шимків, топ-менеджер у сфері інформаційних технологій та експерт із реформування, пояснює: навіть після успішного проведення тендеру операторам потрібен буде час, аби забезпечити якісне покриття у великих містах. Він розповів Радіо Свобода, чому упровадження 3G-зв’язку – це користь не лише для споживачів, але й для бюджету та інвестиційного клімату.

– Я вважаю, що для 3G сьогодні усе готове, усі готові. На 3G вже з’являється можливість дивитись відео у досить високій якості. А це означає – це ще одна ніша для рекламного ринку, який зараз зменшився за рахунок економіки. Це ще один шлях для створення нових сервісів, які можуть створювати інформаційні компанії, «айтішники». Це, знову ж таки, освіта, інформація. Взагалі, це просто зручно.

Більшість людей, які приїжджають сюди зі світу, здивовані, що у нас немає 3G. А перший 3G-зв’язок з’явився в Європі та світі в 2000-их роках. Ми десь на 10 років відстаємо. Свого часу це штучно стримувалося корупційними діями Віктора Януковича і його товаришами. Тоді були створені умови, коли вирішили віддати ліцензію національному оператору («Укртелеком» – ред.), якого відразу продали.

– Чим стане впровадження технології «третього покоління» для української економіки?

3G – абсолютно цікавий інвестиційний проект для країни, який міг би залучити понад 7 мільярдів гривень до бюджету

– Якщо ми подивимося сьогодні на стан справ, то 3G – абсолютно цікавий інвестиційний проект для країни, який міг би залучити понад 7 мільярдів гривень до бюджету. А це дозволило би перекрити заборгованість по ПДВ, що складає 8 мільярдів сьогодні. Це дало би можливість, по-перше, показати світу, що у нас відбувається тендер інвестиційний, що оператори мають можливість розвивати мережу.
Тому що 3G – це додаткова послуга до існуючих операторів, яку немає сенсу купувати оператору, в якого немає ліцензії на голосову мережу. Це додаткові 1.6 мільярдів гривень у конверсію військову. Також додатково понад 6 мільярдів на кожного оператора, тобто 18 мільярдів інвестицій на три роки в інфраструктуру: це робочі місця, нове обладнання тощо.

– Дата проведення тендеру поки не відома, втім уже є низка операторів, які готові впроваджувати 3G технології. Як вони використовуватимуть 3G для свого бізнесу?

Не можна дати на конкурс тільки одну смугу – виграє тільки один оператор. Не можна тому, що ті два інших почнуть на ринку знищувати інвестиційні можливості для нього

– Щоби збільшити ринок. Збільшуючи ринок, збільшуємо надходження в Пенсійний фонд, усе збільшується. Не можна дати на конкурс тільки одну смугу – виграє тільки один оператор. Не можна тому, що ті два інших почнуть на ринку знищувати інвестиційні можливості для нього. Фактично, всі три володіють голосовим зв’язком, от точно так само всі повинні отримати 3G.

На сьогодні більшість із цих операторів є платниками податків. У них є переплачений податок на прибуток. Зараз за цей рік, хоч уряд про це і не дуже голосно говорить, у нас переплата податків на прибуток складає 22 мільярди гривень. Це досить велика цифра – це гроші, які заплачені на майбутнє. Тому, я вважаю, що сьогодні створення таких інвестиційних проектів конче необхідне країні. Президент підписав наказ ще у липні, ми повинні були закінчити тендер у жовтні – і тоді 3G мали би з’явитись у грудні.

– Тож коли 3G може з’явитись в Україні?

Впровадження самого 3G не станеться раптом, мовляв, от ми закінчимо із продажем ліцензії і стане 3G. Ні, його треба впровадити, оператори також повинні це зробити

– Тендер може розпочатися, якщо станеться чудо, в середині грудня. Плюс два місяці, а потім ще певне впровадження у перших містах.
До речі, впровадження самого 3G не станеться раптом, мовляв, от ми закінчимо із продажем ліцензії і стане 3G. Ні, його треба впровадити, оператори також повинні це зробити. Вони почнуть із більших міст і поступово будуть (впроваджувати – ред.) в менших міста, тобто є певний порядок.

– Технологія 4G ще сучасніша, чому Україна впроваджує саме 3G?

– 4G буде вимагати серйозніших інвестицій операторів, це будуть досить серйозні інвестиції. Дехто згадує ще про 5G – воно зараз тестується, стандарт ще не описаний. Одна із кампаній, які це активно тестує і просуває – це «Samsung». І зараз 5G експериментально впроваджується в Південній Кореї.

Для 4G в Україні потрібно провести рефармінг частот: сьогодні кожна частота указом Кабінету Міністрів прив’язана до технологій

Для 4G в Україні потрібно провести рефармінг частот: сьогодні кожна частота указом Кабінету Міністрів прив’язана до технологій. Тобто, купуються частоти під таку ось технологію. Що для цього треба від’єднати частоти від технологій. Якщо це зараз зробити – в одного оператора буде понад 60%, буде монополія. А ті смуги, які будуть мати інші, не дозволять їм мати рівні умови. А ми хочемо створити рівні умови для всього бізнесу. Отже ті, хто має ті частоти, повинні їх повернути – отже слід обговорювати, на яких умовах. Потрібно обговорити модель, як вони потім знову ділитимуть ті частоти. І це набагато складніше юридично і практично.

Окрім того, зараз 4G популярністю користується в 10 країнах: понад 60% (поширення – ред.) у Південній Кореї, вони лідери завдяки «Samsung». А ті ж Філіппіни – всього 1%.

Порівняйте, 159 країн – 3G-зв’язок і 10 країн 4G-зв’язок. Сьогодні понад мільярд користувачів 3G у світі і лише 120 мільярдів у світі – це користувачі 4G. Кількість швидко зростає, але зараз 4G складає приблизно 3% світових користувачів, у той час як 3G – 25%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG