Доступність посилання

ТОП новини

Кума Порошенка звинувачують в узурпації влади


Юрій Стець, очільник Міністерства інформаційної політики України
Юрій Стець, очільник Міністерства інформаційної політики України

Київ – Юрій Стець представив положення про роботу майбутнього Міністерства інформаційної політики, яке він невдовзі має очолити. За його словами, основними завданнями новоствореного відомства має бути розроблення стратегії інформаційної безпеки України, її впровадження і безпека в галузі інформаційної війни. В першу чергу, це стосується боротьби зі зовнішнім агресором, яким зараз є Росія, зауважив політик. Однак, значна частина журналістів та медіа експертів занепокоєні створенням такого міністерства, оскільки вважають, що надалі міністерство може використовуватись для впровадження цензури.

Депутати Верховної Ради проголосували за призначення Юрія Стеця міністром інформаційної політики у пакеті з іншими кандидатурами до Кабміну. Це викликало протест кількох народних депутатів, серед яких екс-журналісти Сергій Лещенко та Мустафа Найєм, які вимагали додатково обговорити доцільність створення нового міністерства і пропонували голосувати за кожного міністра окремо. Однак, новий Кабмін таки набрав необхідну кількість голосів. Щоправда, хоч Стець і отримав нову посаду, та саме міністерство досі не існує. Проект положення про його створення новопризначений міністр представив лише наступного дня.

Таким чином, за словами народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Дмитра Добродомова, депутати, коли голосували, навіть не знали, чим займатиметься Стець. У представленому документі перераховано сорок один пункт, де йдеться про завдання відомства. Як зазначив сам міністр, він планує створити три департаменти, у кожного з яких буде своє пріоритетне завдання: створення стратегії інформаційної політики України, діяльність, що стосується загроз геополітичних інформаційних війн та налагодження внутрішньої комунікації між органами влади в Україні.

Ми втрачатимемо території, якщо не відповідатимемо у інформаційній війні – Стець

За приклад, пояснив новий міністр, брали схожі структури, які під час ведення бойових дій у різний час створювала влада Франції, Великої Британії та Ізраїлю.

Ми будемо постійно втрачати територію за територією, якщо ми не почнемо відповідати в геополітичній інформаційній війні
Юрій Стець

«Ми будемо постійно втрачати територію за територією, якщо ми не почнемо відповідати в геополітичній інформаційній війні. Ми її вже програли, ми її будемо далі програвати. Якщо ми зараз не дамо відповіді на ці питання, ми вже не встигнемо ніколи їх дати. Країна стоїть під загрозою знищення», – заявив Юрій Стець.

Урядовець розповів, що планує взяти на роботу трьох заступників. Водночас, не зміг назвати точної кількості працівників майбутнього міністерства та обсягів його фінансування. Зазначив лише, що гроші планує отримати за рахунок зменшення витрат зокрема Держтелерадіо, державних газет і видань. Також Стець запевнив, що бюджет міністерства буде «в десятки разів менший, аніж в інших», розміщувати його планують в приміщеннях, що належать іншим міністерствам. Економити будуть і на водіях та автомобілях, яких, за словами урядовця, у відомства не буде.

Це спроба «покласти» весь інформаційний простір – блогер

Та попри запевнення і обіцянки міністра, частина медійників виступили категорично проти. Орган влади охрестили «Міністерством Правди» на орвелівський манер, оскільки вважають, що існує загроза, що відомство стане інструментом тиску на медіа.

Ми прекрасно знаємо, чим ви будете займатись: зараз у президента падає рейтинг і ви хочете під себе всіх «покласти», весь інформаційний простір
Сергій Іванов

«Я тут вбачаю чергову спробу узурпації влади, спробу узурпації інформаційного простору. Ми прекрасно знаємо, чим ви будете займатись: зараз у президента падає рейтинг і ви хочете під себе всіх «покласти», весь інформаційний простір», – вважає популярний блогер Сергій Іванов.

Особливі зауваження у журналістів викликали пункти в проекті положення про створення міністерства, де написано про: розробку стандартів для телебачення, ведення Державного реєстру засобів масової комунікації, забезпечення свободи слова в Україні, проведення спеціальних перевірок людей, які претендують на державні посади, чи запобігання нанесенню шкоди громадянам через «неповноту, невчасність та невірогідність» інформації.

Запропонований проект положення не відповідає законодавству

Занепокоєння медійників викликає розмитість у формулюваннях, які дають підґрунтя для подальших спекуляцій. Також експерти не розуміють, для чого створювати нове міністерство, якщо значну частину його функції дублюють інші, вже існуючі органи влади. Колись співзасновниця громадянського руху «Чесно», а тепер народний депутат Світлана Заліщук переконує, що положення про міністерство потребує значного доопрацювання, тому зараз створювати відомство не можна.

Він суперечить міжнародним рекомендаціям щодо розвитку інформаційної галузі, він суперечить логіці утвердження свободи слова в країні
Світлана Заліщук

«Він суперечить міжнародним рекомендаціям щодо розвитку інформаційної галузі, він суперечить логіці утвердження свободи слова в країні. Цей документ, на жаль, він навпаки створює державне регулювання, проти якого ми боролись всі ці 20 років», – заявила Світлана Заліщук.

В ОБСЄ вже теж засудили
створення в Україні Міністерства інформаційної політики. Про це представник ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятовіч написала в Twitter.

Ініціатива створити Міністерство з інформації є явною загрозою свободі медіа
Дуня Міятович

«Ініціатива створити Міністерство з інформації є явною загрозою свободі медіа, це не є способом, щоб протистояти пропаганді», – написала вона.

За словами Міятович, вона має намір завтра обговорити створення нового міністерства з головою МЗС України Павлом Клімкіним.

Юрій Стець зазначив, що проект положення про Міністерство інформаційної політики був розроблений впродовж 2007-2009 років, тому зараз частина пунктів не відповідає чинному законодавству і впродовж обговорення буде виключена, а документ доопрацюють.

Також урядовець запевнив, що жодної небезпеки для свободи слова міністерство не несе, а створюють його, бо в Національній гвардії, де до цього він працював керівником управління інформаційної безпеки, просто не було необхідних інструментів для ефективної протидії у інформаційній війні з Росією.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG