Доступність посилання

ТОП новини

Естонія пропонує іноземцям «електронне резидентство» проти бюрократії


©Shutterstock
©Shutterstock

Естонія, пострадянська країна, що стала однією з провідних у світі в застосуванні «електронного урядування» через інтернет, тепер пропонує таке полегшення й іноземцям. Картка «електронного резидента» полегшить їм доступ до економіки і адміністративних послуг в Естонії.

Проект «електронного резидентства», започаткований в Естонії з початку грудня, не передбачає фізичної присутності у країні. І якраз у цьому й є його суть – у той час, коли й нині, через два десятиліття активного розвитку інтернету на Заході, створення компанії в іншій країні вимагає хоч якогось перебування в ній і купи паперової праці.

Картка-посвідчення розміром як кредитка з мікрочипом сама по собі навіть не дає права перебувати в Естонії – якщо громадянинові, скажімо, України туди потрібна віза, її все одно треба отримати. Але ця картка дає можливість заочно вести в Естонії економічну діяльність – без необхідності взагалі діставатися туди особисто.

У мікрочипі – всі необхідні для цього дані: про онлайн-доступ до естонських банків, про підприємницьку реєстрацію тощо; з його допомогою, використовуючи зчитувальний пристрій, можна подавати звіти про підприємницьку діяльність і сплачувати податки. У ньому також зберігається електронний підпис, що його користувач картки підтверджує пін-кодом: у Європейському союзі це повноцінний легальний замінник власноручного підпису на папері.

Додаткові можливості для власників карток – посилати електронну пошту в зашифрованому вигляді чи й навіть користуватися електронними рецептами в естонських аптеках.

Першим «електронним естонцем» став британець

За словами естонських урядовців, заяви на такі картки подали вже 10 тисяч осіб. За оптимістичними очікуваннями, через десять років таких «електронних естонців» у світі може бути до 10 мільйонів; населення Естонії складає близько 1 мільйона 300 тисяч осіб.

А першу картку отримав відомий британський журналіст, кореспондент видання «Економіст» Едвард Лукас. Її урочисто вручив журналістові сам президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес.

Як сказав Лукас в інтерв’ю Естонському громадському телерадіомовленню, він планує перевести свою і дружини фріленсерську компанію в Естонію через практичні зручності – зокрема, завдяки широкій можливості використання виданого естонською владою офіційного електронного підпису, що наразі ще не можливо у Великій Британії.

Електронне урядування полегшує життя і бізнес

Естонія стала однією з найбільш передових в охопленні інтернетом – і доступом до мережі, який є на кожному хуторі, і можливостями, які відкриває система електронного урядування. Така система вже давно існує для громадян і постійних мешканців країни, які мають електронні картки-посвідчення особи, і дає можливість сплачувати податки, отримувати послуги системи охорони здоров’я чи й навіть брати участь у виборах, не виходячи з дому.

Ця система значно полегшує підприємницьку діяльність, каже Радіо Свобода британець Ґарет Ніблетт, який в Естонії реставрує маєток 18-го століття. «Коли мені треба підписати з кимось контракт, мені не доводиться йти туди самому, ба навіть не треба підписувати папір, який потім відіслати факсом чи поштою. Все відбувається моментально», – каже він.

Але на самому початку нова картка «електронного резидента» ще не повністю позбавить іноземця звичної бюрократії. До наступної весни, коли, як очікують, картки матимуть змогу видавати естонські дипломатичні представництва в усьому світі, іноземцям усе ж доведеться подавати заявки, а потім особисто забирати картки у відділеннях поліції Естонії або принаймні в пунктах перетину кордону.

Матеріал підготували Glenn Kates та Сергій Драчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG