Доступність посилання

ТОП новини

В Україні одне з найбільших згортань свободи інтернету – правозахисники


В Україні сталося одне з найгірших згортань свободи в інтернеті за час від травня минулого до травня цього року, заявила правозахисна організація Freedom House («Дім свободи») зі США.

Іще дві з трьох найгірших за цим показником країн – Росія і Туреччина, мовиться в дослідженні «Свобода в інтернеті».

Порівняно із попереднім таким дослідженням, оприлюдненим рік тому, Україна набрала відразу п’ять негативних балів і нині має їх 33 зі ста можливих у найгіршому випадку.

Таким чином, Україна перемістилася до групи «частково вільних» держав за станом свободи в інтернеті з групи «вільних», де вона була за даними дослідження минулого року.

Як кажуть у Freedom House, рейтинг України впав так різко в першу чергу через насильство стосовно користувачів соціальних мереж й інтернет-журналістів під час протестів Євромайдану, зростання числа кібернападів, а також через появу нових даних, які свідчать про значний обсяг стеження влади скиненого президента Віктора Януковича за діяльністю в інтернеті активістів, журналістів і опозиційних діячів.

Загалом у дослідження потрапили 65 країн. Із них за минулий рік погіршення сталося у 36. Найгірше становище зі свободою в інтернеті серед досліджених – в Ірані, Сирії й Китаї (89, 88 і 87 балів); недалеко від них також Узбекистан (79 балів). Білорусь має 62 негативні бали, Росія 60 – це все група «не вільних» країн. Найкраще становище – в Ісландії й Естонії, 6 і 8 балів.

XS
SM
MD
LG